Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem
Przygotowanie Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem to świetna propozycja na sycący i smaczny obiad. Dodatek kurczaka sprawia, że jest to danie pełne białka, a dodatkowo pieczarki dostarczają niezbędnych witamin oraz błonnika. Całość dopełnia delikatny sos carbonara, który nadaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Jest to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni włoskiej, jak i osobom, które szukają innowacyjnych połączeń smaków. Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem to przepis, który potrafi zaskoczyć, ale nie wymaga przy tym zbyt dużego zaangażowania w kulinarną pracę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych
- 250 g filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- 300 g makaronu spaghetti
Spaghetti carbonara z pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzać olej z masłem. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka, chwilę podsmażyć.
- Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, smażyć na mocnym ogniu do odparowania wody.
- Dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową.
- Dolać śmietanę i wsypać starty ser. Chwilę gotować do zagęszczenia i zredukowania sosu.
- Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
- Do sosu dodać ugotowane al dente makaron spaghetti, dokładnie wymieszać i od razu podawać.
xxxx – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: spaghetti carbonara z pieczarkami
Śmietanę 30% można zastąpić płynną śmietaną 18%.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)
Następny przepis: Spaghetti z rybą w pomidorach