Spaghetti z pesto rosso
Spaghetti z pesto rosso to doskonałe danie dla miłośników włoskiej kuchni, które pragną spróbować czegoś innego niż tradycyjne pesto genovese. Wyraziste pesto rosso, wykonane na bazie suszonych pomidorów, chrupiących orzechów i aromatycznego czosnku, jest doskonałym dodatkiem do delikatnych spaghetti. To danie zaskakuje intensywnością smaków, a jednocześnie jest niesłychanie proste w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Poniższy przepis to klucz do odkrycia tajemnicy czerwonego pesto – czyli wariacji na temat klasycznego, zielonego pesto, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!
admin
Składniki:
- 300 g spaghetti
- Pesto rosso:
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
- 1/4 pęczka świeżej bazylii
- olej słonecznikowy (z suszonych pomidorów)
- sól morska (do smaku)
- szczypta świeżo zmielonych płatków chili
Spaghetti z pesto rosso – jak zrobić?
-
1.
Odsączyć z oleju pomidory (zachowując olej). Posiekać pomidory na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone orzechy włoskie, posiekany czosnek, sól i mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować stopniowo dolewając olej z pomidorów. -
2.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać 4 łyżki wody, w której się gotował. -
3.
Dodać pesto i wymieszać, aby sos połączył się z makaronem. Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liśćmi bazylii od razu po przygotowaniu.
Spaghetti z pesto rosso – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy piniowe lub podprażone ziarna słonecznika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)
Następny przepis: Spaghetti z rybą w pomidorach