Spaghetti z pesto rosso

Spaghetti z pesto rosso

Spaghetti z pesto rosso to doskonałe danie dla miłośników włoskiej kuchni, które pragną spróbować czegoś innego niż tradycyjne pesto genovese. Wyraziste pesto rosso, wykonane na bazie suszonych pomidorów, chrupiących orzechów i aromatycznego czosnku, jest doskonałym dodatkiem do delikatnych spaghetti. To danie zaskakuje intensywnością smaków, a jednocześnie jest niesłychanie proste w przygotowaniu. Idealne na szybki obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Poniższy przepis to klucz do odkrycia tajemnicy czerwonego pesto – czyli wariacji na temat klasycznego, zielonego pesto, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe!

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • Pesto rosso:
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
  • 1/4 pęczka świeżej bazylii
  • olej słonecznikowy (z suszonych pomidorów)
  • sól morska (do smaku)
  • szczypta świeżo zmielonych płatków chili

Spaghetti z pesto rosso – jak zrobić?

  • 1.
    Odsączyć z oleju pomidory (zachowując olej). Posiekać pomidory na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone orzechy włoskie, posiekany czosnek, sól i mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować stopniowo dolewając olej z pomidorów.
  • 2.
    Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać 4 łyżki wody, w której się gotował.
  • 3.
    Dodać pesto i wymieszać, aby sos połączył się z makaronem. Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liśćmi bazylii od razu po przygotowaniu.

Spaghetti z pesto rosso – dodatkowe informacje

Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy piniowe lub podprażone ziarna słonecznika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)
Następny przepis: Spaghetti z rybą w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode