Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)
Podróżuj do słonecznej Italii bez wychodzenia z domu dzięki prostemu i tradycyjnemu przepisowi na spaghetti aglio e olio. To klasyczne danie z Neapolu przyciąga swoją prostotą, a równocześnie intensywnym smakiem. Tworzy wspaniałą kompozycję smaków: delikatności spaghetti, ostrymi posmakami czosnku, z nutą pikantnej papryczki chili i delikatnym posmakiem oliwy z oliwek. To przepis, który nie potrzebuje skomplikowanych składników czy technik kulinarnej – jego siłę stanowi subtelna harmonia prostych produktów. Przygotowane prawidłowo, spaghetti aglio e olio jest symbolem włoskiej kuchni – prostym, szybkim, a zarazem wyjątkowo smacznym daniem.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz świeżo mielony
Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) – jak zrobić?
-
1.
Makaron ugotować wg. przepisu zamieszczonym na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę np 1/4 szklanki, dodać drobno posiekane i obrane ząbki czosnku. Smażyć do zrumienia się czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
-
2.
Gorącą oliwę wlać do ugotowanego makaronu (oczywiście odcedzonego) i chwilę podgrzać. Podawać gorący.
Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) – dodatkowe informacje
1/ Do oleju można dodać odrobinę papryczki chilli i posiekany świeży rozmaryn.
2/ Przed podaniem można posypać tartym parmezanem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z mięsem mielonym
Następny przepis: Spaghetti z pesto rosso