Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)

Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio)

Podróżuj do słonecznej Italii bez wychodzenia z domu dzięki prostemu i tradycyjnemu przepisowi na spaghetti aglio e olio. To klasyczne danie z Neapolu przyciąga swoją prostotą, a równocześnie intensywnym smakiem. Tworzy wspaniałą kompozycję smaków: delikatności spaghetti, ostrymi posmakami czosnku, z nutą pikantnej papryczki chili i delikatnym posmakiem oliwy z oliwek. To przepis, który nie potrzebuje skomplikowanych składników czy technik kulinarnej – jego siłę stanowi subtelna harmonia prostych produktów. Przygotowane prawidłowo, spaghetti aglio e olio jest symbolem włoskiej kuchni – prostym, szybkim, a zarazem wyjątkowo smacznym daniem.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) – jak zrobić?

  1. 1.

    Makaron ugotować wg. przepisu zamieszczonym na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę np 1/4 szklanki, dodać drobno posiekane i obrane ząbki czosnku. Smażyć do zrumienia się czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

  2. 2.

    Gorącą oliwę wlać do ugotowanego makaronu (oczywiście odcedzonego) i chwilę podgrzać. Podawać gorący.

Spaghetti z oliwą i czosnkiem (spaghetti aglio e olio) – dodatkowe informacje

1/ Do oleju można dodać odrobinę papryczki chilli i posiekany świeży rozmaryn.

2/ Przed podaniem można posypać tartym parmezanem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z mięsem mielonym
Następny przepis: Spaghetti z pesto rosso

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode