SPAGHETTI z MAŁŻAMI VENUS (SPAGHETTI con le VONGOLE)
Miłośnicy owoców morza ucieszą się na widok tego przepisu. Spaghetti z małżami Venus, potocznie zwanymi vongole, to klasyczne danie kuchni włoskiej, którego kuszący smak i aromat przyciągają wielbicieli doświadczeń kulinaralnych. To niezwykle proste, ale efektowne danie jest doskonałym pomysłem na obiad – czy to na codzień, czy na specjalne okazje. Świeże małże Venus są tu główną gwiazdą, ale nie mniej ważne są aromatyczne dodatki, które potęgują smakowite doznania. Jest to prawdziwe spaghetti alla vongola – proste, autentyczne, a jednocześnie wyjątkowo eleganckie danie. Przygotuj się na niezapomniane doświadczenie kulinarne!
admin
Składniki:
- na 2 porcje
- 200 g makaronu spaghetti (u mnie bavette -troszkę szersze od spaghetti)
- 300 g vongoli (małże wenus zwane tez sercówkami)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Spaghetti z małżami venus (spaghetti con le vongole) – jak zrobić?
- Małże parę godzin lub najlepiej całą noc wcześniej moczyć w słonej wodzie (patrz na Rady!).
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu przez około 15 sekund do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić, usunąć go z patelni (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
- Na rozgrzaną oliwę wrzucić oczyszczone z piasku vongole i przkryć przkrywką, po minucie dodać wino i poczekać chwilkę aż alkohol wyparuje, a następnie przkryć ponownie. Gdy vongole się otworzą po ok. 5-10 min. są gotowe. Na patelni musi pozozstać dość dużo „sosu”, który powstał z oliwy i wina ponieważ w nim zakończy się gotowanie makaronu. Część vongoli powyciągać z muszelek, ok. połowę pozostawić w muszlach. Dodać swieżo zmielony pieprz i ewentualnie sól (uwaga małże są słone same w sobie, ja prawie niegdy nie dodaję soli).
- W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
- Na patelnię z małżami dodać ugotowane al dente spaghetti, dobrze wymieszać i gotować wszystko razem przez ok. 3 minuty (Jeśli jest mało sosu podlać odłożoną wodą).
- Posypać swieżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać z lampką białego schłodzonego wina. Buon appetito!
Porady – dodatkowe informacje
Gdy kupicie świeże małże trzeba je przed gotowaniem odpowiednio przygotować tzn. zaraz po kupieniu, najlepiej noc wcześniej (jeśli nie macie czasu to co najmniej 2 godz.) wsypać do sitka, a następnie sitko włożyć do miski ze słoną wodą (ok pół łyżki soli morskiej na 3 l wody) i zostawić w lodówce. W ten sposób małże się otworzą i oczyszczą z piasku. Małże od czasu do czasu przemieszać, a wodę wymieniać do momentu aż nie będzie piasku w wodzie (oznacza to, że małże są oczyszczone).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie serowym
Następny przepis: Spaghetti z mięsem mielonym