Spaghetti z majonezem
Spaghetti z majonezem to ciekawa, choć nietypowa propozycja dania, które wykorzystuje klasyczne składniki włoskiej kuchni w połączeniu z majonezem. Może to brzmieć trochę dziwnie, ale ten sos sprawia, że potrawa staje się kremowa i jedwabiście gładka. To danie, które może zaskoczyć swoim smakiem niejedną osobę. Będzie to na pewno świetna alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Spaghetti z majonezem z pewnością nie jest typowym daniem z książek kucharskich, ale jeśli szukasz nietuzinkowych rozwiązań kulinarnych, to przepis na to danie na pewno jest dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki majonezu
- 50g parmezanu
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/6 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego kopru
- sól i woda do gotowania makaronu
- do ozdoby pomidorki koktajlowe
Spaghetti z majonezem – jak zrobić?
- Do wrzącej i osolonej wody dodajemy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu około 7 minut. Przed odcedzeniem zostawiamy filiżankę wody z gotowania, makaron odcedzamy.
- Do ugotowanego makaronu dodajemy pozostawioną wodę z gotowania, starty czosnek, posiekany seler, przyprawy, majonez, parmezan i mieszamy. Pozostawiamy na kilka minut, by makaron wypił sos.
Po około 3-5 minutach, wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ozdabiamy połówkami pomidorków, podajemy gorące.
Spaghetti z majonezem – dodatkowe informacje
Zamiast kurkumy można użyć szafranu, ale warto pamiętać że ma on inne działanie i wpłynie tylko na zmianę koloru, a w tym daniu istotne jest połączenie kurkumy z czarnym pieprzem – zmniejsza poziom złego cholesterolu i ułatwia trawienie.
Ja użyłam parmezanu, ale świetnie nada się każdy twardy ser dojrzewający.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym
Następny przepis: Spaghetti z kurczakiem i brokułami w sosie serowym