Spaghetti nuggets

Spaghetti nuggets

Spaghetti Nuggets to innowacyjny przepis dla miłośników makaronu i nuggets. To ciekawa propozycja na obiad lub kiedy masz ochotę na coś innego. To kompozycja doskonale ugotowanego spaghetti, delikatnego kurczaka i chrupiącej panierki. Wszystko razem tworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które zaskakuje, ale jednocześnie zaspokaja najbardziej wymagające podniebienia. Sprawdzi się zarówno na większym spotkaniu, jako przekąska, jak i podczas zwykłego, rodzinnego obiadu. To połączenie dwóch klasycznych potraw kuchni amerykańskiej i włoskiej, które idealnie ze sobą współgrają. Wypróbuj ten nietypowy przepis i podziel się opinią z bliskimi. Spróbuj, jak smakuje spaghetti nuggets!

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania 3-4 porcji:
  • 1/2 paczki suchego spaghetti, złamanego na pół
  • 1 przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Przyprawy (pieprz, bazylia, cukier, oregano, czosnek)
  • 4 kulki mozzarelli
  • Opcjonalnie, kilka łyżeczek drobno startego parmezanu lub sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Ok. 100 g pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Oliwa

Spaghetti nuggets – jak zrobić?

  1. Przygotowanie nuggets spaghetti:

    Przygotować duży garnek lekko osolonej wody. Makaron przełamać na pół gotować według instrukcji na opakowaniu. Dobrze odsączyć. Naczynia do pieczenia nasmarować oliwą. Makaron umieścić w naczyniu.

    W garnku stopić masło, dodać mąkę ziemniaczaną mieszać energicznie żeby nie powstały grudki, następnie wlać przecier pomidorowy, oraz pomidory z puszki, doprawić 2 łyżeczkami cukru, oregano, bazylii, czosnku i pieprzu, gotować ok. 5 min. (można także użyć gotowego sosu do spaghetti w przypadku braku czasu ).

    Gotowy sos wlać do przygotowanego w naczyniach makaronu. Wymieszać. Spaghetti równomiernie rozprowadzić na dnie naczynia.

    Piekarnik rozgrzać do 200 C.

    Piersi z kurczaka pokroić w większe kostki, przyprawić i obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

    Gotowe nuggetsy położyć na wierzchu makaronu.

    Piec bez przykrycia przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika posypać parmezanem i mozarellą, piec aż ser się rozpuści. Podawać gorące zaraz po upieczeniu.

    Smacznego!!!

Spaghetti nuggets – dodatkowe informacje

Szybsze wykonanie? Proponuję kupić gotowe nuggetsy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti neapolitańskie
Następny przepis: Spaghetti po niemiecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode