Spaghetti nuggets
Spaghetti Nuggets to innowacyjny przepis dla miłośników makaronu i nuggets. To ciekawa propozycja na obiad lub kiedy masz ochotę na coś innego. To kompozycja doskonale ugotowanego spaghetti, delikatnego kurczaka i chrupiącej panierki. Wszystko razem tworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które zaskakuje, ale jednocześnie zaspokaja najbardziej wymagające podniebienia. Sprawdzi się zarówno na większym spotkaniu, jako przekąska, jak i podczas zwykłego, rodzinnego obiadu. To połączenie dwóch klasycznych potraw kuchni amerykańskiej i włoskiej, które idealnie ze sobą współgrają. Wypróbuj ten nietypowy przepis i podziel się opinią z bliskimi. Spróbuj, jak smakuje spaghetti nuggets!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 3-4 porcji:
- 1/2 paczki suchego spaghetti, złamanego na pół
- 1 przecier pomidorowy w kartoniku
- 1 puszka pomidorów
- 500 g piersi z kurczaka
- Przyprawy (pieprz, bazylia, cukier, oregano, czosnek)
- 4 kulki mozzarelli
- Opcjonalnie, kilka łyżeczek drobno startego parmezanu lub sera żółtego
- 3 łyżki bułki tartej
- Ok. 100 g pokruszonych płatków kukurydzianych
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Oliwa
Spaghetti nuggets – jak zrobić?
- Przygotowanie nuggets spaghetti:
Przygotować duży garnek lekko osolonej wody. Makaron przełamać na pół gotować według instrukcji na opakowaniu. Dobrze odsączyć. Naczynia do pieczenia nasmarować oliwą. Makaron umieścić w naczyniu.
W garnku stopić masło, dodać mąkę ziemniaczaną mieszać energicznie żeby nie powstały grudki, następnie wlać przecier pomidorowy, oraz pomidory z puszki, doprawić 2 łyżeczkami cukru, oregano, bazylii, czosnku i pieprzu, gotować ok. 5 min. (można także użyć gotowego sosu do spaghetti w przypadku braku czasu ).
Gotowy sos wlać do przygotowanego w naczyniach makaronu. Wymieszać. Spaghetti równomiernie rozprowadzić na dnie naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 200 C.
Piersi z kurczaka pokroić w większe kostki, przyprawić i obtoczyć w roztrzepanym jajku, bułce tartej i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Gotowe nuggetsy położyć na wierzchu makaronu.
Piec bez przykrycia przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika posypać parmezanem i mozarellą, piec aż ser się rozpuści. Podawać gorące zaraz po upieczeniu.
Smacznego!!!
Spaghetti nuggets – dodatkowe informacje
Szybsze wykonanie? Proponuję kupić gotowe nuggetsy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti neapolitańskie
Następny przepis: Spaghetti po niemiecku