Spaghetti neapolitańskie

Spaghetti neapolitańskie

Spaghetti neapolitańskie to klasyk kuchni włoskiej, który niezmiennie zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Ten skromny, choć wyjątkowo satysfakcjonujący posiłek, jest kwintesencją diety śródziemnomorskiej, łączenia w harmonijną całość prostych, ale pełnych smaku składników. Tradycyjnie przyrządzane są z użyciem naturalnych, świeżych pomidorów, aromatycznego czosnku, cebuli i bazylii. Ten prosty przepis to idealna propozycja dla wszystkich, którzy pragną poczuć prawdziwy smak Włoch bez wychodzenia z domu. Spaghetti neapolitańskie to niewątpliwie przysmak, który pozwoli Ci zasmakować wakacji w domowym zaciszu. Setki lat tradycji skondensowane w jednym, wyśmienitym daniu.

Składniki:

  • pół paczki makaronu spaghetti
  • 2 kilo soczystych i mięsistych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn itp.)
  • sól, pieprz do smaku, aczkolwiek przy dużym udziale ziół sól nie jest już taka niezbędna
  • ser do posypania

Spaghetti neapolitańskie – jak zrobić?

  1. 1.

    Pomidory albo sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki albo idziemy na łatwiznę jak ja i przecinamy na pół nieobrane i ścieramy na tarce o dużych oczkach do momentu, kiedy skórka zostanie nam w rękach. Nieważne jednak jak to robimy ważne, że ten pięknie czerwony miąższ, razem z sokiem wlewamy do garnka o grubym dnie, wstawiamy na mały ogień i redukujemy, redukujemy i jeszcze raz redukujemy, co chwilę mieszając do momentu, aż powstanie gęsty sos.

  2. 2.

    Wtedy dodajemy oliwę, sprasowany czosnek oraz zioła i jeszcze przez chwilę gotujemy , po to aby wszystko razem się ” przegryzło”.

  3. 3.

    Nakładamy na ugotowany wcześniej makaron.

Słowa kluczowe: spaghetti neapolitańskie

Spaghetti neapolitańskie – dodatkowe informacje

Mam tylko jedną radę 🙂 trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż zrobienie sosu wymaga trochę czasu ale naprawdę warto go zrobić choć raz:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)
Następny przepis: Spaghetti nuggets

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode