Spaghetti neapolitańskie
Składniki:
- pół paczki makaronu spaghetti
- 2 kilo soczystych i mięsistych pomidorów
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn itp.)
- sól, pieprz do smaku, aczkolwiek przy dużym udziale ziół sól nie jest już taka niezbędna
- ser do posypania
Spaghetti neapolitańskie – jak zrobić?
-
1.
Pomidory albo sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki albo idziemy na łatwiznę jak ja i przecinamy na pół nieobrane i ścieramy na tarce o dużych oczkach do momentu, kiedy skórka zostanie nam w rękach. Nieważne jednak jak to robimy ważne, że ten pięknie czerwony miąższ, razem z sokiem wlewamy do garnka o grubym dnie, wstawiamy na mały ogień i redukujemy, redukujemy i jeszcze raz redukujemy, co chwilę mieszając do momentu, aż powstanie gęsty sos.
-
2.
Wtedy dodajemy oliwę, sprasowany czosnek oraz zioła i jeszcze przez chwilę gotujemy , po to aby wszystko razem się ” przegryzło”.
-
3.
Nakładamy na ugotowany wcześniej makaron.
Słowa kluczowe: spaghetti neapolitańskie
Spaghetti neapolitańskie – dodatkowe informacje
Mam tylko jedną radę 🙂 trzeba się uzbroić w cierpliwość, gdyż zrobienie sosu wymaga trochę czasu ale naprawdę warto go zrobić choć raz:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)
Następny przepis: Spaghetti nuggets