Spaghetti napoli

Spaghetti napoli

Podróżuj z nami do serca tradycyjnej kuchni włoskiej i odkryj sekrety smaku spaghetti Napoli. Ten popularny, proste do wykonania przepis bazuje na zestawieniu włoskich makaronów z klasycznym sosem Napoli. Prawdziwy sos do spaghetti Napoli zawiera tylko najbardziej podstawowe składniki – pomidory, czosnek, cebulę i bazylę – ale to właśnie ta prostota jest kluczem do jego wyjątkowego smaku. Makaron z sosem Napoli to idealne danie na każdą okazję, które z pewnością zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Oto nasz ulubiony przepisy na sofistikowane, domowe spaghetti Napoli.

Składniki:

  • Makaron spaghetti – 2 porcje
  • 4 świeże pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego Parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, szczypta cukru

Spaghetti napoli – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Makaron do spaghetti gotujemy al dente, według instrukcji na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Gotowy odcedzamy.
  2. Cebulę bardzo drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej na oliwie patelni, uważając, by cebulka nie spaliła się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę.
  3. Pomidory nacinamy na czubku i spodzie i wkładamy do wrzątku na kilkanaście sekund, wyjmujemy i zdejmujemy skórkę. Usuwamy twarde części, kroimy w małą kostkę i dodajemy na patelnię.
  4. Patelnię przykrywamy i dusimy sos napoli na niedużym ogniu, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Kiedy będzie gotowy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
  5. Gotowy makaron przekładamy na talerze, na wierzch wlewamy sos.

xxxx – dodatkowe informacje

Spaghetti napoli dekorujemy świeżą bazylią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)
Następny przepis: Spaghetti nuggets

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode