Spaghetti napoli

Spaghetti napoli

Wypróbuj nasz autentyczny przepis na Spaghetti Napoli, charakterystyczne danie kuchni neapolitańskiej. Złote, błyszczące nici makaronu spaghetti, połączone z intensywnym, pomidorowym sosem, tworzą aromatyczną harmonię smaków, która przypomina letnie, włoskie popołudnia. Ten przepis to wręcz kwintesencja prostoty – składa się jedynie z kilku, starannie dobranych składników, które łączą swoje smaki, tworząc prawdziwie wykwintne danie. Odkryj sekret spaghetti napoli i zaskocz najbliższych niezwykłym, włoskim daniem – to propozycja nie tylko na romantyczną kolację, ale i na rodzinny obiad. Pamiętaj, spaghetti napoli to danie, które po prostu musisz spróbować. Zakochaj się w smaku Włoch!

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • Sos:
  • • 4 pomidory
  • • 1 cebula
  • • 1 ząbek czosnku
  • • garść bazylii świeżej
  • • oliwa
  • • sól, pieprz , pieprz ziołowy

Spaghetti napoli – jak zrobić?

  1. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i następnie dodać pomidory. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić, aż odparuje woda.
  2. Na koniec dodać listki bazylii. Wymieszać i przyprawić.
  3. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
  4. Makaron połączyć z sosem.
  5. Na talerzy posypać startym serem i udekorować bazylią.

Spaghetti napoli – Dodatkowe informacje

Można użyć pomidorów z puszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti Carbonara
Następny przepis: Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode