Spaghetti napoli
Wypróbuj nasz autentyczny przepis na Spaghetti Napoli, charakterystyczne danie kuchni neapolitańskiej. Złote, błyszczące nici makaronu spaghetti, połączone z intensywnym, pomidorowym sosem, tworzą aromatyczną harmonię smaków, która przypomina letnie, włoskie popołudnia. Ten przepis to wręcz kwintesencja prostoty – składa się jedynie z kilku, starannie dobranych składników, które łączą swoje smaki, tworząc prawdziwie wykwintne danie. Odkryj sekret spaghetti napoli i zaskocz najbliższych niezwykłym, włoskim daniem – to propozycja nie tylko na romantyczną kolację, ale i na rodzinny obiad. Pamiętaj, spaghetti napoli to danie, które po prostu musisz spróbować. Zakochaj się w smaku Włoch!
admin
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti
- Sos:
- • 4 pomidory
- • 1 cebula
- • 1 ząbek czosnku
- • garść bazylii świeżej
- • oliwa
- • sól, pieprz , pieprz ziołowy
Spaghetti napoli – jak zrobić?
- Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i następnie dodać pomidory. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusić, aż odparuje woda.
- Na koniec dodać listki bazylii. Wymieszać i przyprawić.
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- Makaron połączyć z sosem.
- Na talerzy posypać startym serem i udekorować bazylią.
Spaghetti napoli – Dodatkowe informacje
Można użyć pomidorów z puszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti Carbonara
Następny przepis: Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)