Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)

Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami)

Przedstawiamy pyszny, nadmorski przepis – spaghetti con le vongole, czyli spaghetti z mulami. Pochodzi on z kuchni włoskiej, prostej, ale o finezyjnej nuty. Istotą tego dania jest świeżość owoców morza, które stanowią niezastąpioną podstawę wyrafinowanego sosu. Mule, dzięki swemu intensywnemu smakowi, dodają potrawie wyjątkowej głębi, natomiast spaghetti jest doskonałym nośnikiem tych smaków. Włoskie spaghetti z mulami to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza, która przeniesie waszych gości prosto na słoneczne, włoskie wybrzeże. Lekkość i prostota wykonania to dodatkowe atuty tej potrawy.

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 0.5 kg muszli mulejowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka średniej wielkości
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Spaghetti con le vongole (spaghetti z mulami) – jak zrobić?

  1. Mule opłukać pod bieżącą wodą.
  2. W garnku zagotować wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać czosnek i papryczkę. Smażyć przez 2 minuty. Wrzucić mule i zalać winem.
  4. Dusić pod przykryciem na dużym ogniu aż muszle się otworzą (ok. 5 minut),
  5. Wyjąć mule (zachować sos!).
  6. Odcedzony makaron wrzucić do patelni z sosem po mulach. Doprawić do smaku solą i obficie posypać natką pietruszki. Dokładnie wymieszać, podawać z ułożonymi na talerzu mulami.

Sposób przygotowania:

Spaghetti con le vongole – dodatkowe informacje

Podane składniki starczają na dwie duże porcje, przy czym ilość muli jest znacznie większa niż ta przedstawiona na zdjęciu 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti napoli
Następny przepis: Spaghetti napoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode