Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Nasze włoskie kulinaria wprawiają w ruch znacznie więcej niż tylko nasze kubki smakowe. Klasyczny przepis na Spaghetti Carbonara zabierze cię w kulinarną podróż do samych zakątków Rzymu, gdzie ten prosty, ale aromatyczny posiłek jest ulubieńcem miejscowych. Ta potrawa, z jej kremowym sosem Carbonara, makaronem al dente i chrupiącym boczkiem, to esencja włoskiego komfortowego jedzenia; podstawowy, niepozorny składnik każdego menu. Autentyczne spaghetti Carbonara jest jak objawienie – pokochasz każde, gładkie i jedwabiste ukąszenie. Świetnie sprawdzi się na kolację w ciągu tygodnia, ale jest wystarczająco elegancka na specjalne okazje. Bez względu na to, kiedy zdecydujesz się je przyrządzić, ten przepis na Spaghetti Carbonara z pewnością zaimponuje.

Składniki:

  • 150 g plastry boczku
  • 100 ml śmietanka 30%
  • 3 jajka
  • 80 g utarty twardy ser włoski
  • 1 mała cebula
  • 2-4 ząbki czosnku
  • ok. 2/3 paczka makaronu

Spaghetti carbonara – jak zrobić?

  1. Wstaw wodę na makaron.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Oba składniki przysmaż na oliwie. Pokrój boczek w paski i dodaj do cebuli.
  3. Ugotuj makaron wg. wskazówek na opakowaniu.
  4. Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę i ser, posól i popieprz. Wymieszaj wszystko.
  5. Gotowy makaron odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj do niego masę z jajek i sera, oraz boczek z cebulą. Wymieszaj wszystko i dwie minuty podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj od razu.

Spaghetti Carbonara – dodatkowe informacje

Ser nie musi być z tych droższych, ja użyłam najtańszego. Musi być jednak takiego typu jak parmezan – utarty jest w postaci proszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)
Następny przepis: Spaghetti napoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode