Spaghetti Carbonara
Nasze włoskie kulinaria wprawiają w ruch znacznie więcej niż tylko nasze kubki smakowe. Klasyczny przepis na Spaghetti Carbonara zabierze cię w kulinarną podróż do samych zakątków Rzymu, gdzie ten prosty, ale aromatyczny posiłek jest ulubieńcem miejscowych. Ta potrawa, z jej kremowym sosem Carbonara, makaronem al dente i chrupiącym boczkiem, to esencja włoskiego komfortowego jedzenia; podstawowy, niepozorny składnik każdego menu. Autentyczne spaghetti Carbonara jest jak objawienie – pokochasz każde, gładkie i jedwabiste ukąszenie. Świetnie sprawdzi się na kolację w ciągu tygodnia, ale jest wystarczająco elegancka na specjalne okazje. Bez względu na to, kiedy zdecydujesz się je przyrządzić, ten przepis na Spaghetti Carbonara z pewnością zaimponuje.
admin
Składniki:
- 150 g plastry boczku
- 100 ml śmietanka 30%
- 3 jajka
- 80 g utarty twardy ser włoski
- 1 mała cebula
- 2-4 ząbki czosnku
- ok. 2/3 paczka makaronu
Spaghetti carbonara – jak zrobić?
- Wstaw wodę na makaron.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Oba składniki przysmaż na oliwie. Pokrój boczek w paski i dodaj do cebuli.
- Ugotuj makaron wg. wskazówek na opakowaniu.
- Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę i ser, posól i popieprz. Wymieszaj wszystko.
- Gotowy makaron odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj do niego masę z jajek i sera, oraz boczek z cebulą. Wymieszaj wszystko i dwie minuty podgrzewaj na małym ogniu. Podawaj od razu.
Spaghetti Carbonara – dodatkowe informacje
Ser nie musi być z tych droższych, ja użyłam najtańszego. Musi być jednak takiego typu jak parmezan – utarty jest w postaci proszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)
Następny przepis: Spaghetti napoli