Spaghetti bolognese z pieczarkami
Spaghetti bolognese z pieczarkami to klasyczne, włoskie danie z nieoczywistym, ale smacznym dodatkiem. Tradycyjne bolognese zazwyczaj składa się z mięsnego sosu duszonego w pomidorach, podawanego z makaronem. W tym przepisie dodajemy jeszcze coś wyjątkowego – pieczarki. Dodają one nie tylko bogactwa smaku, ale również złożoności tekstury. Idealne na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Kombinacja delikatnego sosu bolognese, al’dente spaghetti i soczystych pieczarek to prawdziwe symfonia smaków, której trudno się oprzeć. Tak przygotowane spaghetti bolognese z pieczarkami na pewno zaskoczy każdego, kto ma przyjemność je skosztować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, łopatka wieprzowa od biedy też ujdzie
- 500 g świeżych pieczarek
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 2 puszki z pomidorami lub 0,5 kg świeżych pomidorów.
- 400 g włoskiego makaronu spaghetti
- 1/3 kostki masła
- sos chili czosnkowy Tao Tao
- zioła; oregano, bazylia
- pieprz chili cayenne
- pieprz i sól
Spaghetti bolognese z pieczarkami – jak zrobić?
-
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Kroimy w plastry umyte pieczarki i na drugiej patelni smażymy do miękkości na maśle. Siekamy drobno czosnek i dodajemy do cebuli.
2. Zmielone mięso dodajemy do cebuli. Podsmażamy aż odda soki. Przyprawiamy wedle uznania pieprzem i chili cayenne.
3. Wkładamy pieczarki i mięso do garnka, zalewamy passatą i pomidorami z puszki. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Makaron gotujemy w osobnym naczyniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany, łyżkę sosu czosnkowego, czubatą łyżkę oregano i płaską łyżeczkę bazylii. Solimy i pieprzymy do smaku. Można posypać starym parmezanem jak ktoś lubi. Smacznego. - 2. W doborze składników kierujmy się jakością, nie ceną.
- 3. Na większej patelni lub woku smażymy cebulę a potem dodajemy mięso, na mniejszej dusimy na maśle pieczarki.
- 4. Najlepiej kupić świeże mięso w okolicznym mięsnym i zmielić w domu. Odradzam gotowe mielone z marketu.
Spaghetti bolognese z pieczarkami – dodatkowe informacje
Jeśli nie brakuje nam pieniędzy można pokusić się i ubogacić danie startym parmezanem oraz mieszanką ziół i suszonych pomidorów ze słoiczka (Składniki: Suszone pomidory, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kapary, ocet winny, sól, czosnek, oregano, pietruszka, bazylia). Smacznego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti bolognese
Następny przepis: SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)