Spaghetti bolognese z pieczarkami

Spaghetti bolognese z pieczarkami

Spaghetti bolognese z pieczarkami to klasyczne, włoskie danie z nieoczywistym, ale smacznym dodatkiem. Tradycyjne bolognese zazwyczaj składa się z mięsnego sosu duszonego w pomidorach, podawanego z makaronem. W tym przepisie dodajemy jeszcze coś wyjątkowego – pieczarki. Dodają one nie tylko bogactwa smaku, ale również złożoności tekstury. Idealne na rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje. Kombinacja delikatnego sosu bolognese, al’dente spaghetti i soczystych pieczarek to prawdziwe symfonia smaków, której trudno się oprzeć. Tak przygotowane spaghetti bolognese z pieczarkami na pewno zaskoczy każdego, kto ma przyjemność je skosztować.

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, łopatka wieprzowa od biedy też ujdzie
  • 500 g świeżych pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 puszki z pomidorami lub 0,5 kg świeżych pomidorów.
  • 400 g włoskiego makaronu spaghetti
  • 1/3 kostki masła
  • sos chili czosnkowy Tao Tao
  • zioła; oregano, bazylia
  • pieprz chili cayenne
  • pieprz i sól

Spaghetti bolognese z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Sposób przygotowania:

    1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Kroimy w plastry umyte pieczarki i na drugiej patelni smażymy do miękkości na maśle. Siekamy drobno czosnek i dodajemy do cebuli.

    2. Zmielone mięso dodajemy do cebuli. Podsmażamy aż odda soki. Przyprawiamy wedle uznania pieprzem i chili cayenne.

    3. Wkładamy pieczarki i mięso do garnka, zalewamy passatą i pomidorami z puszki. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Makaron gotujemy w osobnym naczyniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany, łyżkę sosu czosnkowego, czubatą łyżkę oregano i płaską łyżeczkę bazylii. Solimy i pieprzymy do smaku. Można posypać starym parmezanem jak ktoś lubi. Smacznego.
  2. 2. W doborze składników kierujmy się jakością, nie ceną.
  3. 3. Na większej patelni lub woku smażymy cebulę a potem dodajemy mięso, na mniejszej dusimy na maśle pieczarki.
  4. 4. Najlepiej kupić świeże mięso w okolicznym mięsnym i zmielić w domu. Odradzam gotowe mielone z marketu.

Spaghetti bolognese z pieczarkami – dodatkowe informacje

Jeśli nie brakuje nam pieniędzy można pokusić się i ubogacić danie startym parmezanem oraz mieszanką ziół i suszonych pomidorów ze słoiczka (Składniki: Suszone pomidory, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, kapary, ocet winny, sól, czosnek, oregano, pietruszka, bazylia). Smacznego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti bolognese
Następny przepis: SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode