SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)

SPAGHETTI BOLOGNESE (na bazie białego wina)

Przedstawiamy wykwintny przepis na spaghetti bolognese oparty na białym winie, dla miłośników wzorowanych na tradycyjnej kuchni włoskiej przepisów. Składniki są proste i łatwo dostępne, a ich użycie stworzy aromatyczne i złożone danie, które zadowoli wszystkich w domu. Wino daje potrawie specyficzną głębię smaku, podkreślając aromat mięsa i pomidorów. Kluczem jest wybór odpowiedniego wina – nie musi być drogie, ale dobrze dobrana butelka może wnieść różnicę. Oto składniki, które pozwolą Ci na wykonanie tego prawdziwie włoskiego dania.

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki (lub pomidory własnego wykonania)
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1 łyżeczka cukru (aby zlikwidować kwaskowaty smak pomidorów)
  • olej rzepakowy do smażenia

Spaghetti bolognese (na bazie białego wina) – jak zrobić?

  1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać 2 zgniecione ząbki czosnku.
  2. Dodać 1 łyżkę suszonej bazylii i 1 łyżkę oregano. Mieszać tak długo, aż cebula będzie złota.
  3. Dodać 500 g mielonego mięsa – mieszać całość aż mięso będzie brązowe. Do mięsa można dodać 1/3 szklanki białego wina – dla lepszego smaku potrawy.
  4. Dodać 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki. (w moim wykonaniu w ruch poszły pomidory wykonane przeze mnie latem. Słoik marynowanych pomidorów zblenderowałam z 2 łyżkami pomidorów suszonych – również mojego wykonania).
  5. Tak prezentują się pomidory po potraktowaniu ich przez blender 🙂
  6. Całość wlać do mięsa, doprawić koncentratem pomidorowym (ok. 2 łyżek). Na końcu doprawić startym żółtym serem, ugotować makaron i obiad gotowy.

Spaghetti Bolognese – dodatkowe informacje

Ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki – po chwili sam zacznie mięknąć i sam się zatopi w wodzie. Wtedy skręć ogień i odstaw makaron. Po jakimś czasie makaron przemieszaj, by żeby nitki się ze sobą nie skleiły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti bolognese z pieczarkami
Następny przepis: Spaghetti Carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode