Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese, klasyczne włoskie danie, które stało się składnikiem domowych posiłków na całym świecie. Kuszące połączenie pełnego smaku sosu bolognese na bazie pomidorów i mięsa mielonego, serwowane z wyśmienitym makaronem spaghetti. Ten przepis, chociaż prosty w swoim wykonaniu, dostarcza prawdziwe doznania kulinarnych doznań. Sos do spaghetti bolognese zdradza tajemnice włoskiej kuchni, być może to właśnie dzięki niemu będziesz mógł poczuć się jak pod północnym słońcem Italii. Spaghetti bolognese to przepis, który zaspokoi każdego miłośnika makaronu, tak więc nie czekaj, zanurz się w ten pełen włoskich smaków świat!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Dla 5-6 osób
- 250g makaronu spaghetti
- 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe – łopatka)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowy
- suszone zioła- bazylia, oregano
- łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- tarty parmezan do posypania
- świeża bazylia do dekoracji
Spaghetti bolognese – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
- W patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażać.
- Dodać zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i suszone zioła.
- Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać paprykę w proszku, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę dusić.
- Doprawić solidnie przyprawami.
- Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, posypać tartym parmezanem.
Spaghetti bolognese – dodatkowe informacje
1/ Do mięsa można dodać pokrojoną czerwoną paprykę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti alle vongole
Następny przepis: Spaghetti bolognese z pieczarkami