Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole

Jeśli szukasz autentycznego włoskiego przepisu, który będzie wyjątkowym dodatkiem do Twojego repertuaru kulinarnego, Spaghetti alle vongole jest idealnym wyborem. To klasyczne danie, które doskonale łączy smakowite vongole, czyli małże, z delikatnym smakiem spaghetti. Kochani przez Włochów, ale jeszcze mało znani poza granicami Italii, Linguine alle vongole to jego równie pyszny kuzyn, różniący się jedynie rodzajem użytego makaronu. Dzięki temu przepisowi, będziesz mógł doświadczyć prawdziwego smaku wybrzeża włoskiego, bez konieczności opuszczania swojej kuchni. Wyobraź sobie radość i zaskoczenie Twoich gości, kiedy zaserwujesz im tak egzotyczne, a zarazem proste danie!

Składniki:

  • Na dwie porcje potrzebujesz:

    – 200g spaghetti

    – pół słoiczka vongoli

    – ząbek czosnku

    – natka pietruszki

    – bazylia

    – oliwa z oliwek

    – sól, pieprz

Spaghetti alle vongole – jak zrobić?

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i odcedzamy. Pod koniec gotowania makaronu na niedużym ogniu na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Obieramy i rozgniatamy ząbek czosnku, po czym wrzucamy go na oliwę. Po chwili, gdy puści swój aromat można go wyciągnąć.
  2. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dodajemy na nią vongole. Wystarczy kilka sekund. Należy uważać, aby nie stały się ‘’gumowate”. Na patelnię wrzucamy makaron, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i posiekane listki bazylii. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Spaghetti alle vongole – dodatkowe informacje

Można oczywiście użyć świerzych vongoli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti alla carbonara z ciecierzycą
Następny przepis: Spaghetti bolognese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode