SPAGHETTI AGLIO, OLIO e PEPERONCINO

SPAGHETTI AGLIO, OLIO e PEPERONCINO

Spaghetti aglio, olio e peperoncino to klasyczne, proste danie ze śródziemnomorskiej kuchni, którego bogactwo smaku skrywa się w prostocie składników. Niewielka ilość dobrze dobranych składników: pasta spaghetti, czosnek, oliwa z oliwek i peperoncino tworzą doskonałą mieszankę, która zachwyci Twoje kubki smakowe. To danie, które mimo swojej prostoty, dostarcza intensywnych, zdecydowanych smaków i aromatów. Idealne na szybki obiad lub kolację, gdy czas nagli. Ta pełna smaku i aromatu pasta aglio e olio to esencja włoskiej kuchni. Pozwól sobie na odrobinę włoskiego słońca na talerzu.

Składniki:

  • na 2 duże porcje
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 2 duże ząbki czosnku
  • świeża lub suszona papryczka peperoncino (ilość wg uznania)
  • ok. 80 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól morska

Spaghetti aglio, olio e peperoncino – jak zrobić?

  1. Na głęboką patelnię wlać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki i pokrojoną papryczkę .Smażyć na bardzo małym ogniu do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić (czosnek nie może się przypalić, bo zepsuję cały smak!).
  2. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić jak będzie al dente (lekko twardawy). Pozostawić trochę wody z gotowania makaronu.
  3. Na patelnię z gorącą oliwą dodać ugotowane spaghetti i dobrze wymieszać. Podsmażywszystko razem przez ok. 1 minutę (podlać odrobiną wody, w której gotował się makaron).
  4. Posypać świeżą natką pietruszki. Wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Natychmiast podawać.

    Buon Appetito!

Porady – dodatkowe informacje

Makaron spaghetti może być różnej grubości według upodobań. Każde 100 g makaronu gotuje się w 1 l wody z 10 g soli (najlepiej grubej morskiej, dodaje ją się do wrzącej wody, przed wrzuceniem makaronu). Czyli nasze 300 g makaronu powinno się gotować w 3 l wody z 30 g soli (1 duża płaska łyżka grubej soli to ok. 20 g). Oliwę należy podgrzewać na bardzo małym ogniu, tak aby czosnek i papryczka oddały cały swój smak i nie przypaliły się. Spaghetti aglio, olio e peperoncino nie podaje się posypanego parmezanem, ani innym rodzajem sera!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: spaghett z cukinii
Następny przepis: SPAGHETTI al POMODORO (SPAGHETTI z SOSEM POMIDOROWYM)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode