spaghett z cukinii

spaghett z cukinii

Ze mnóstwem prostych i smacznych przepisów do wyboru, spaghetti z cukinii to danie, które na pewno zachwyci twoje kubki smakowe. To idealne połączenie tradycyjnych włoskich smaków z lekkim twistem. W tym przepisie, tradycyjne spaghetti łączymy z aromatyczną cukinią, aby stworzyć danie pełne smaku i tekstury. Jest to świetna propozycja na zdrowy i sycący obiad albo kolację. Cukinia dodaje do spaghetti dodatkowego urozmaicenia, podkreślając charakter tego popularnego dania. Najlepsza część? Spaghetti z cukinii są łatwe do przygotowania i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Więc do dzieła!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • cukinia (jedna wystarcza dla jednej osoby)
  • jedna puszka pomidorów
  • jedna cebula
  • pół szklanki czerwonego wina
  • oliwa z oliwek/olej
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano/zioła prowansalskie/bazylia/sól/pieprz

Spaghett z cukinii – jak zrobić?

  1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, a następnie na paski (ok. 0,5cm).
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub olej), wrzucamy mięso mielone, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość doprawiamy bazylią, oreganem, ziołami prowansalskimi, nie zapominamy także o soli i pieprzu. Wlewamy wino. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Zostawiamy na ogniu przez jakieś trzy minuty. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku. Nie doprowadzając do wrzenia wrzucamy paski cukinii, gotujemy 3-4 minuty.
  3. Paski odcedzamy, następnie polewamy zimną wodą.
  4. Podajemy je na talerzu polane gotowym już sosem.

Spaghetti z cukinii – dodatkowe informacje

Po dodaniu pomidorów warto jeszcze raz doprawić sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti 4 sery z brokułami i kurczakiem
Następny przepis: SPAGHETTI AGLIO, OLIO e PEPERONCINO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode