spaghett z cukinii
Ze mnóstwem prostych i smacznych przepisów do wyboru, spaghetti z cukinii to danie, które na pewno zachwyci twoje kubki smakowe. To idealne połączenie tradycyjnych włoskich smaków z lekkim twistem. W tym przepisie, tradycyjne spaghetti łączymy z aromatyczną cukinią, aby stworzyć danie pełne smaku i tekstury. Jest to świetna propozycja na zdrowy i sycący obiad albo kolację. Cukinia dodaje do spaghetti dodatkowego urozmaicenia, podkreślając charakter tego popularnego dania. Najlepsza część? Spaghetti z cukinii są łatwe do przygotowania i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Więc do dzieła!
admin
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- cukinia (jedna wystarcza dla jednej osoby)
- jedna puszka pomidorów
- jedna cebula
- pół szklanki czerwonego wina
- oliwa z oliwek/olej
- dwa ząbki czosnku
- dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oregano/zioła prowansalskie/bazylia/sól/pieprz
Spaghett z cukinii – jak zrobić?
- Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, a następnie na paski (ok. 0,5cm).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę (lub olej), wrzucamy mięso mielone, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość doprawiamy bazylią, oreganem, ziołami prowansalskimi, nie zapominamy także o soli i pieprzu. Wlewamy wino. Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Zostawiamy na ogniu przez jakieś trzy minuty. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku. Nie doprowadzając do wrzenia wrzucamy paski cukinii, gotujemy 3-4 minuty.
- Paski odcedzamy, następnie polewamy zimną wodą.
- Podajemy je na talerzu polane gotowym już sosem.
Spaghetti z cukinii – dodatkowe informacje
Po dodaniu pomidorów warto jeszcze raz doprawić sos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti 4 sery z brokułami i kurczakiem
Następny przepis: SPAGHETTI AGLIO, OLIO e PEPERONCINO