Sos z maślaczków do ziemniaczków

Sos z maślaczków do ziemniaczków

Delikatnie pikantny, a zarazem kremowy sos z maślaczków to idealny dodatek doaż każdej porcji ziemniaczków. Jest niezwykle aromatyczny dzięki wykorzystaniu świeżych maślaków, które niosą ze sobą zapach lasu i podkreślają smak potrawy. Sos z maślaków jest prosty do przygotowania, a jednocześnie może znacząco podnieść wartość i odczucie nawet najprostszych dań. Wyrafinowany, a jednocześnie tradycyjny, to doskonały kompan do wielu potraw, szczególnie tych opartych na ziemniakach. Zachwyci swoim bogatym smakiem zarówno miłośników grzybów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tą kulinarną grupą składników.

Składniki:

  • -0,5 kg grzybów maślaków
  • -300 g śmietany 12%
  • -1 cebula
  • -2 łyżki masła
  • -1,5 łyżki mąki
  • -sól i pieprz
  • -woda

Sos z maślaków do ziemniaczków – jak zrobić?

  1. Obrane, oczyszczone, umyte i pokrojone na grube cząstki maślaki obgotowujemy we wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy. Wywar zostawiamy!
  2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy maślaki i smażymy, aż całkowicie odparuje woda (około 7 minut). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Zalewamy 1,5 szklanki wywaru z gotujących się maślaków i dusimy 5 minut.
  3. Następnie śmietanę hartujemy z 1 łyżką wazową wywaru i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy.
  4. Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania.

Porady – dodatkowe informacje

Poza sezonem sos można przyrządzić z mrożonych maślaków. Wystarczy je rozmrozić, a zamiast wywaru użyć kostki rosołowej grzybowej, lub namoczyć kilka suszonych grzybów we wrzątku przez 5 minut – wywar gotowy 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SOS WŁASNY
Następny przepis: Sos z papryka czerwoną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode