Sos z maślaczków do ziemniaczków
Delikatnie pikantny, a zarazem kremowy sos z maślaczków to idealny dodatek doaż każdej porcji ziemniaczków. Jest niezwykle aromatyczny dzięki wykorzystaniu świeżych maślaków, które niosą ze sobą zapach lasu i podkreślają smak potrawy. Sos z maślaków jest prosty do przygotowania, a jednocześnie może znacząco podnieść wartość i odczucie nawet najprostszych dań. Wyrafinowany, a jednocześnie tradycyjny, to doskonały kompan do wielu potraw, szczególnie tych opartych na ziemniakach. Zachwyci swoim bogatym smakiem zarówno miłośników grzybów, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tą kulinarną grupą składników.
admin
Składniki:
- -0,5 kg grzybów maślaków
- -300 g śmietany 12%
- -1 cebula
- -2 łyżki masła
- -1,5 łyżki mąki
- -sól i pieprz
- -woda
Sos z maślaków do ziemniaczków – jak zrobić?
- Obrane, oczyszczone, umyte i pokrojone na grube cząstki maślaki obgotowujemy we wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy. Wywar zostawiamy!
- Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy maślaki i smażymy, aż całkowicie odparuje woda (około 7 minut). Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i smażymy aż się zezłoci. Zalewamy 1,5 szklanki wywaru z gotujących się maślaków i dusimy 5 minut.
- Następnie śmietanę hartujemy z 1 łyżką wazową wywaru i powoli, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zagotowujemy.
- Mąkę rozprowadzamy z odrobiną wody. Powoli, ciągle mieszając dodajemy do sosu. Zagotowujemy, doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania.
Porady – dodatkowe informacje
Poza sezonem sos można przyrządzić z mrożonych maślaków. Wystarczy je rozmrozić, a zamiast wywaru użyć kostki rosołowej grzybowej, lub namoczyć kilka suszonych grzybów we wrzątku przez 5 minut – wywar gotowy 🙂