Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa
Pragniemy przedstawić wam przepis na sos wiśniowy, znany także jako frużelina wiśniowa. Cudownie aromatyczny, a zarazem intensywny w smaku, doskonały dodatek do wielu deserów. Możecie go wykorzystać jako nadzienie do ciasta, do naleśników, czy jak topping na świeżym cieście. Ten przepis na sos wiśniowy jest idealnym rozwiązaniem, kiedy chcemy czerpać pełnymi garściami z sezonu wiśniowego i pragniemy zachować ten smak na dłużej. Bez zbędnych dodatków, kolorantów czy konserwantów, dzięki temu zachowuje naturalny smak owoców. Przygotowanie go jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Zapraszamy do wypróbowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag świeżych wiśni
- kilka łyżek cukru do smaku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa – jak zrobić?
- Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu aż zgęstnieje.
Frużelinę można przechowywać w lodówce do kilku dni.
xxxx – dodatkowe informacje
Bardzo gorącą frużelinę można również przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcić wieczka. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Takiej frużeliny nie trzeba już pasteryzować, przechowywać w chłodnym miejscu.