Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa

Pragniemy przedstawić wam przepis na sos wiśniowy, znany także jako frużelina wiśniowa. Cudownie aromatyczny, a zarazem intensywny w smaku, doskonały dodatek do wielu deserów. Możecie go wykorzystać jako nadzienie do ciasta, do naleśników, czy jak topping na świeżym cieście. Ten przepis na sos wiśniowy jest idealnym rozwiązaniem, kiedy chcemy czerpać pełnymi garściami z sezonu wiśniowego i pragniemy zachować ten smak na dłużej. Bez zbędnych dodatków, kolorantów czy konserwantów, dzięki temu zachowuje naturalny smak owoców. Przygotowanie go jest proste i niezwykle satysfakcjonujące. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 40 dag świeżych wiśni
  • kilka łyżek cukru do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Sos wiśniowy/ frużelina wiśniowa – jak zrobić?

  1. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier wg upodobania i gotować na małym ogniu do czasu aż zaczną się rozpadać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody, wlać do wiśni i mieszać do czasu aż zgęstnieje.
    Frużelinę można przechowywać w lodówce do kilku dni.

xxxx – dodatkowe informacje

Bardzo gorącą frużelinę można również przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zakręcić wieczka. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Takiej frużeliny nie trzeba już pasteryzować, przechowywać w chłodnym miejscu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos tzatziki
Następny przepis: SOS WŁASNY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode