Sos truskawkowy do naleśników i deserów
Czy jest coś lepszego niż soczyste, słodkie truskawki w upalne, letnie dni? Jedynie ułamek świeżych truskawek, które zamieniony w sos, jest idealnym dodatkiem do naleśników czy innych deserów. Prezentowany poniżej przepis na sos truskawkowy jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a jego wynik będzie Was zaskakiwał każdorazowo. Co więcej, ten aromatyczny truskawkowy sos jest nie tylko doskonały do naleśników, ale również do lodów czy innych słodkości. Roztaczający się zapach świeżych truskawek, zaskakujący smak i aksamitna konsystencja tego sosu, na pewno zachwycą miłośników owocowych dodatków do deserów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- truskawki świeże : 1 kg
- miód naturalny : 4-5 łyżek
- przegotowana woda : 6-8 łyżek
- ekstrakt z wanilii : 1 łyżka
Sos truskawkowy do naleśników i deserów – jak zrobić?
-
1.
Truskawki umyć pod chłodną bieżącą wodą. Przełożyć na durszlak. Oderwać szypułki. Owoce pokroić na ćwiartki. -
2.
Na dno garnka wlać wodę, wrzucić truskawki, dodać miód, gotować na średnim ogniu 4-5 minut. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt z wanilii, gotować 4-5 minut. Zawartość garnka przełożyć do blendera, zmiksować. Podawać do naleśników. Proponuję serwować wraz z bitą śmietaną.
Porady – Dodatkowe informacje
Do sosu truskawkowego do naleśników i deserów można dodać miodu, syropu z agawy lub cukru trzcinowego. Sos jest smaczny zarówno na ciepło, jak również na zimno. Ekstrakt z wanilii można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem pudrem aromatyzowanym wanilią. Ważne jest, aby szypułki oderwać dopiero po umyciu truskawek, inaczej te delikatne owoce nie będą już tak smaczne i aromatyczne.