Sos teriyaki

Sos teriyaki

Teriyaki to prawdziwy kulinarny klejnot tradycyjnej kuchni japońskiej. Ten słodko-słony, aromatyczny sos to serce wielu orientalnych dań, nadając im niepowtarzalnego smaku i głębi. Sos teriyaki doskonale komponuje się z rybami, mięsem a także warzywami, sprawdzając się również jako glazura. Choć gotowe mieszanki są dostępne w supermarketach, ich smak nie dorównuje domowej wersji. Nasz przepis na sos teriyaki jest prosty i niezawodny – zaledwie kilka składników, kilka minut gotowania i w rezultacie otrzymujemy sos pełen smaku, który nasyci i oczaruje każdego miłośnika azjatyckiej kuchni.

Składniki:

  • 120 ml sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 50 ml mirinu *
  • 100 g cukru brązowego **
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Sos teriyaki – jak zrobić?

  1. Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
    * można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
    ** można zastąpić 2 łyżkami miodu

Sos teriyaki – dodatkowe informacje

Zastosowanie sosu teriyaki:

Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania

Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem

Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła

Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar

Dip – nawet do ruskich pierogów!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos tatarski
Następny przepis: Sos tysiąca wysp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode