sos spaghetti / do ryżu

sos spaghetti / do ryżu

Ten przepis na sos spaghetti, który doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ryżu, jest klasycznym daniem inspirowanym kuchnią włoską. Znakomicie połączone składniki tworzą esencję smaku i aromatu, którym nie można się oprzeć. Sos, który jest głównym bohaterem tego przepisu, składa się z prostej, ale smakowitej mieszanki składników. Właściwe przygotowanie i połączenie wszystkich elementów da w wyniku sos szczególnie polecany do spaghetti, ale tambien doskonały jako połączenie z ryżem. Ryż z sosem bolońskim to danie, które przyciąga uwagę swoją gęstą konsystencją, bogactwem smaków i wielowymiarowością aromatów.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka curry
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • mała cukinia
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • odrobina chili lub ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • opakowanie makaronu lub ryż

Sos spaghetti / do ryżu – jak zrobić?

  1. Mięso mielone podsmaż na patelni, następnie posyp curry i dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilkę podsmaż aż cebula się zeszkli. Gotowe mięso przełóż do garnka, podlej odrobiną wody i dodaj wcześniej obraną i pokrojoną w większą kostkę cukinię. Całość duś na wolnym ogniu przez ok 20 min.
  2. Dodaj passate, dopraw solą, pieprzem, chili i gotuj jeszcze przez chwilkę.
  3. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Spaghetti / do ryżu – dodatkowe informacje

Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów
Następny przepis: Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode