sos spaghetti / do ryżu
Ten przepis na sos spaghetti, który doskonale sprawdzi się również jako dodatek do ryżu, jest klasycznym daniem inspirowanym kuchnią włoską. Znakomicie połączone składniki tworzą esencję smaku i aromatu, którym nie można się oprzeć. Sos, który jest głównym bohaterem tego przepisu, składa się z prostej, ale smakowitej mieszanki składników. Właściwe przygotowanie i połączenie wszystkich elementów da w wyniku sos szczególnie polecany do spaghetti, ale tambien doskonały jako połączenie z ryżem. Ryż z sosem bolońskim to danie, które przyciąga uwagę swoją gęstą konsystencją, bogactwem smaków i wielowymiarowością aromatów.
admin
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka curry
- 1 butelka passaty pomidorowej
- mała cukinia
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
- odrobina chili lub ostra papryka w proszku
- natka pietruszki
- opakowanie makaronu lub ryż
Sos spaghetti / do ryżu – jak zrobić?
- Mięso mielone podsmaż na patelni, następnie posyp curry i dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilkę podsmaż aż cebula się zeszkli. Gotowe mięso przełóż do garnka, podlej odrobiną wody i dodaj wcześniej obraną i pokrojoną w większą kostkę cukinię. Całość duś na wolnym ogniu przez ok 20 min.
- Dodaj passate, dopraw solą, pieprzem, chili i gotuj jeszcze przez chwilkę.
- Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Spaghetti / do ryżu – dodatkowe informacje
Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów
Następny przepis: Sos tatarski