Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem

Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem

Cieszący się wielką popularnością sos śmietanowo-paprykowy z kurczakiem to kwintesencja prostej, ale pysznej i sycącej potrawy. Połączenie śmietany i papryki nadaje sosowi niepowtarzalnego, pikantnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością kurczaka. Ta propozycja jest idealna dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania, ale jednocześnie oczekują niezapomnianych doznań smakowych. Sos śmietanowo-paprykowy z kurczakiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do makaronu, ryżu czy ziemniaków. To połączenie klasycznych składników, które znajdzie uznanie nie tylko wśród miłośników kuchni polskiej, ale i międzynarodowej!

Składniki:

  • 2-3 ugotowane udka
  • 1 l wody
  • mała marchewka
  • pół małej cebuli
  • pół małej pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki ostrej mielonej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz ziołowy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 200ml śmietany
  • 3-4 łyżki mąki

Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Wodę wlać do garnka, zagotować, lekko osolić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa – marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
  2. Mięso obrać z kości, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z wywarem warzywnym. Doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem czarnym i ziołowym, solą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 3-4 minuty.
  3. Sos zagęścić mąką i śmietaną (śmietanę połączyć z mąką, dodać gorący wywar, wymieszać, wlać do sosu i zagotować na małym ogniu, mieszając – aż sos zgęstnieje).

Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem – dodatkowe informacje

Sos podawać z ziemniakami lub kaszą (gryczana, jęczmienna). Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos słodko - kwaśny
Następny przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode