Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem
Cieszący się wielką popularnością sos śmietanowo-paprykowy z kurczakiem to kwintesencja prostej, ale pysznej i sycącej potrawy. Połączenie śmietany i papryki nadaje sosowi niepowtarzalnego, pikantnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością kurczaka. Ta propozycja jest idealna dla osób, które cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania, ale jednocześnie oczekują niezapomnianych doznań smakowych. Sos śmietanowo-paprykowy z kurczakiem sprawdzi się doskonale jako dodatek do makaronu, ryżu czy ziemniaków. To połączenie klasycznych składników, które znajdzie uznanie nie tylko wśród miłośników kuchni polskiej, ale i międzynarodowej!
admin
Składniki:
- 2-3 ugotowane udka
- 1 l wody
- mała marchewka
- pół małej cebuli
- pół małej pietruszki
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony
- pieprz ziołowy
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ok. 200ml śmietany
- 3-4 łyżki mąki
Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem – jak zrobić?
- Wodę wlać do garnka, zagotować, lekko osolić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa – marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
- Mięso obrać z kości, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z wywarem warzywnym. Doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem czarnym i ziołowym, solą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 3-4 minuty.
- Sos zagęścić mąką i śmietaną (śmietanę połączyć z mąką, dodać gorący wywar, wymieszać, wlać do sosu i zagotować na małym ogniu, mieszając – aż sos zgęstnieje).
Sos śmietanowo – paprykowy z kurczakiem – dodatkowe informacje
Sos podawać z ziemniakami lub kaszą (gryczana, jęczmienna). Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos słodko - kwaśny
Następny przepis: Sos śmietanowo - tymiankowy do pierogów