Sos jajeczny
Sos jajeczny to solenizna, świąteczna potrawa znana i podawana prawie w każdym polskim domu. Ma prawdziwie domowy smak, który kojarzy nam się ze spędzanymi razem świętami. Ten kremowy, bogato aromatyczny sos stanowi doskonałe uzupełnienie dla wielu potraw, dodając im nuty głębi i kremowości. Zrobienie go w domu jest naprawdę łatwe, a efekt końcowy z pewnością sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Skończ z kupnymi sosami i zaskocz swoich gości domowym sosem jajecznym na następne święta lub rodzinne spotkanie. Z garścią prostych składników, możesz stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
admin
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- cukier do smaku
- sól do smaku
Sos jajeczny – jak zrobić?
- Jajka pokroić w małą kostkę, dodać majonez, mleko, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać. Dołożyć przyprawy i ponownie wymieszać. Sos podawać schłodzony.
Sos jajeczny – dodatkowe informacje
Sos jajeczny można urozmaicić dodatkiem posiekanej natki pietruszki.