sos czekoladowy do mięs
Sos czekoladowy do mięs to ekstrawagancka, ale jednocześnie niewątpliwie kusząca propozycja serwowania tradycyjnych dań w nowatorski sposób. Delikatne połączenie słodkich i pikantnych smaków przenosi domowe gotowanie na niezwykły, wyższy poziom kulinarnych doznań. Ten niebanalny przepis zaskoczy nietuzinkowym połączeniem składników, jednocześnie doskonale komponując się z różnymi rodzajami mięsa. Jego głównym składnikiem jest czekolada, która dodaje sosowi wyjątkowej głębi i śmietankowej gładkości. Idealnie sprawdza się szczególnie przy duszonych i pieczonych daniach. Ten sos czekoladowy na pewno dostarczy niezapomnianych doznań każdemu miłośnikowi nowych smaków. Jednak ostrożnie! To taki kulinarny eksperyment, który po prostu musi się udać.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 małe czerwone cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70%
- sól
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki chili, można również użyć świeżej lub suszonej papryczki
- skórka z limonki
Sos czekoladowy do mięsa – jak zrobić?
- Cebule obieramy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na maśle, dodajemy sól, ocet i miód. Dusimy ok. 10-15 minut.
- Dodajemy bulion i czekamy, aż się zagotuje.
- Następnie dodajemy gorzką czekoladę. Chwilę gotujemy.
- Dodajemy przyprawy do smaku.
- Podajemy z ulubionym rodzajem mięsa.
Słowa kluczowe: sos czekoladowy z czekolady, sos czekoladowy do mięsa, sos czekoladowy przepis, sos czekoladowy
xxxx – dodatkowe informacje
Ocet balsamiczny i bulion można zastąpić czerwonym wytrawnym winem i porto w proporcjach pół na pół.