Sos chrzanowy
Kuchnia Magdy Gessler to kwintesencja polskiego tradycyjnego gotowania. Nie zabrakło w niej miejsca dla pikantnego, aromatycznego, a zarazem prostego do przygotowania sosu chrzanowego. Ten sposób łączenia smaków i składników to próba odtworzenia doskonale znanego smaku, który czaruje swoją prostotą i siłą wyrazu. Kiedy już raz spróbujecie tego sosu, na pewno będziecie chcieli zrobić go ponownie. Oferuje on wyrazisty smak, który jest idealnym tłem dla tradycyjnych polskich dań mięsnych. W sam raz na niedzielny obiad, jak i na uroczyste okazje.
admin
Składniki:
- 4 łyżki świeżo startego chrzanu
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- miód do smaku
- sól i pieprz do smaku
Sos chrzanowy – jak zrobić?
- Dodaj wszystkie składniki sosu do miseczki.
- Dokładnie wymieszaj składniki.
- Dopraw sos do smaku według gustu.
- Odstaw sos do lodówki na kilka godzin, aby się „przegryzł”.
- Podawaj schłodzony sos chrzanowy.
Sos chrzanowy – dodatkowe informacje
Sos chrzanowy idealnie pasuje do ugotowanych na twardo jajek, dodatek do farszu do faszerowanych jajek i pasty jajecznej oraz kiełbasy i pieczonych mięs.