Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Kuchnia Magdy Gessler to kwintesencja polskiego tradycyjnego gotowania. Nie zabrakło w niej miejsca dla pikantnego, aromatycznego, a zarazem prostego do przygotowania sosu chrzanowego. Ten sposób łączenia smaków i składników to próba odtworzenia doskonale znanego smaku, który czaruje swoją prostotą i siłą wyrazu. Kiedy już raz spróbujecie tego sosu, na pewno będziecie chcieli zrobić go ponownie. Oferuje on wyrazisty smak, który jest idealnym tłem dla tradycyjnych polskich dań mięsnych. W sam raz na niedzielny obiad, jak i na uroczyste okazje.

Składniki:

  • 4 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • miód do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Sos chrzanowy – jak zrobić?

  1. Dodaj wszystkie składniki sosu do miseczki.
  2. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Dopraw sos do smaku według gustu.
  4. Odstaw sos do lodówki na kilka godzin, aby się „przegryzł”.
  5. Podawaj schłodzony sos chrzanowy.

Sos chrzanowy – dodatkowe informacje

Sos chrzanowy idealnie pasuje do ugotowanych na twardo jajek, dodatek do farszu do faszerowanych jajek i pasty jajecznej oraz kiełbasy i pieczonych mięs.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sos chrzanowo-żurawinowy
Następny przepis: Sos curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode