Sos beszamelowy
Sos beszamelowy to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej, choć z powodzeniem korzystają z niego kucharze na całym świecie. Jego delikatny smak i aksamitna konsystencja czynią go idealnym dodatkiem do różnych potraw. Znajdziecie tu dwie wersje tego sosu – sos beszamelowy z żółtkiem i sos beszamelowy ze śmietaną. Z żółtkiem doskonale sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek czy lasagne, dodając lekkości i niepowtarzalnego smaku. Z kolei wersja ze śmietaną stanowi doskonałe dopełnienie dan na bazie ryb, zapewniając jedwabistą fakturę i subtelne podkreślenie smaku głównego składnika. Każdy z tych sosów doskonale sprawdzi się w roli bazy dla innych, bardziej skomplikowanych sosów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100g masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml. mleka
- 20 ml śmietany kremowej 30%
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz świeżo mielony
- żółtko
Sos beszamelowy – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie składniki na sos powinny mieć temperaturę pokojową. -
2.
Masło umieszczamy w garnku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy tak aby masło się nie spaliło. Wsypuję mąkę na rozgrzany tłuszcz i energicznie mieszamy rózgą, aż nam się składniki połączą. Od razu gdy uzyskamy gładką masę wlewamy stopniowo część mleka ze śmietana. -
3.
Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna bryła. Sos cały czas mieszam na małym ogniu, aż się nam zagęści do konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodajemy żółtko. Mieszamy i od razu polewamy potrawę.
Sos beszamelowy – dodatkowe informacje
Do sosu beszamelowego można dodać chrzan lub musztardę, aby uzyskać inny smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sos biały (beszamel)
Następny przepis: Sos beszamelowy z koperkiem