Sorbet z czarnej porzeczki
Przeniesiemy się dzisiaj w świat kulinarnych rozkoszy i przygotujemy sorbet z czarnej porzeczki. Ten niebiański deser, kryje w sobie całe bogactwo smaków, które pobudzają zmysły i orzeźwiają podczas gorących dni. Świeżo zebrane, soczyste czarne porzeczki to główny składnik, który nadaje temu potrawie wyjątkowego charakteru. Trudno oprzeć się głęboko fioletowej barwie sorbetu z czarnej porzeczki, która tak pięknie kontrastuje z jasnymi, letnimi dniami. Łączy on w sobie słodycz owoców z nutą kwasowości, która nadaje mu unikalnej, orzeźwiającej świeżości. Idealne rozwiązanie na letnie popołudnie.
admin
Składniki:
- 0,5 kg oczyszczonych i umytych owoców czarnej porzeczki
- 800 ml wody
- 0,5 kg cukru
Sorbet z czarnej porzeczki – jak zrobić?
- Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Przestudzoną masę przekładamy do zamrażalnika.
- Po godzinie mrożenia mieszamy sorbet.
- Czynność powtarzamy co około 0,5 godz. do momentu uzyskania żądanej konsystencji.
Sorbet z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje
W ramach mieszania sorbet jeden raz miksowałam. Dzięki temu masa stała się jaśniejsza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sorbet pomarańczowy
Następny przepis: Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru)