Sorbet z czarnej porzeczki

Sorbet z czarnej porzeczki

Przeniesiemy się dzisiaj w świat kulinarnych rozkoszy i przygotujemy sorbet z czarnej porzeczki. Ten niebiański deser, kryje w sobie całe bogactwo smaków, które pobudzają zmysły i orzeźwiają podczas gorących dni. Świeżo zebrane, soczyste czarne porzeczki to główny składnik, który nadaje temu potrawie wyjątkowego charakteru. Trudno oprzeć się głęboko fioletowej barwie sorbetu z czarnej porzeczki, która tak pięknie kontrastuje z jasnymi, letnimi dniami. Łączy on w sobie słodycz owoców z nutą kwasowości, która nadaje mu unikalnej, orzeźwiającej świeżości. Idealne rozwiązanie na letnie popołudnie.

Składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonych i umytych owoców czarnej porzeczki
  • 800 ml wody
  • 0,5 kg cukru

Sorbet z czarnej porzeczki – jak zrobić?

  1. Wodę wlewamy do garnka. Dokładamy cukier i rozpuszczamy go. W tym czasie porzeczki dokładnie miksujemy. Zmiksowane dokładamy do powstałego syropu. Razem gotujemy jeszcze około 5 minut. Przestudzoną masę przekładamy do zamrażalnika.
  2. Po godzinie mrożenia mieszamy sorbet.
  3. Czynność powtarzamy co około 0,5 godz. do momentu uzyskania żądanej konsystencji.

Sorbet z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje

W ramach mieszania sorbet jeden raz miksowałam. Dzięki temu masa stała się jaśniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sorbet pomarańczowy
Następny przepis: Sorbet z czerwonej porzeczki (bez cukru)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode