sok z gotowanej marchewki

sok z gotowanej marchewki

To może Cię zaskoczyć, ale można zrobić sok z gotowanej marchewki! Ten wyjątkowy przepis na sok marchwiowy to zdrowa alternatywa dla kupnych soków z dodatkiem cukru. Marchewka jest bogatym źródłem witamin A, K i B6, a sok z niej to doskonała propozycja dla każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy sok z marchwi. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, czego dowodem jest nasz przepis. Spróbuj go a przekonasz się, że można w prosty sposób przyrządzić pyszny i zdrowy sok prosto z kuchennych warzyw. Zatem, jak zrobić sok z marchwi?

Składniki:

  • Proporcje na około litr soku:
  • około pół kg marchewki
  • około pół litra soku jabłkowego, u mnie domowy z sokowirówki
  • szklana soku z pomarańczy, u mnie domowy z sokowirówki
  • miód lub cukier do smaku
  • cytryna opcjonalnie
  • mały banan

Sok z gotowanej marchewki – jak zrobić?

  1. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki.
  2. Gotujemy na parze, aż będzie zupełnie miękka około 20-30 minut.
  3. Przekładamy do malaksera wlewamy pół szklanki soku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Dodajemy banana i znów miksujemy.
  5. Stopniowo dolewamy resztę soku pomarańczowego i sok jabłkowy.
  6. Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie cytryną.
  7. Jeśli sok jest zbyt gęsty dodajemy więcej soku lub wody.
  8. Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.

`Sok z marchwi jak zrobić`, `sok z marchwi przepis`, `sok z marchwi przepisy`

xxxx – dodatkowe informacje

Sok jabłkowy i pomarańczowy możemy zastąpić dowolnymi sokami, wedle naszego smaku i gustu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Następny przepis: Sok z kiszonych buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode