sok z gotowanej marchewki
To może Cię zaskoczyć, ale można zrobić sok z gotowanej marchewki! Ten wyjątkowy przepis na sok marchwiowy to zdrowa alternatywa dla kupnych soków z dodatkiem cukru. Marchewka jest bogatym źródłem witamin A, K i B6, a sok z niej to doskonała propozycja dla każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Nic nie smakuje tak dobrze jak domowy sok z marchwi. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, czego dowodem jest nasz przepis. Spróbuj go a przekonasz się, że można w prosty sposób przyrządzić pyszny i zdrowy sok prosto z kuchennych warzyw. Zatem, jak zrobić sok z marchwi?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Proporcje na około litr soku:
- około pół kg marchewki
- około pół litra soku jabłkowego, u mnie domowy z sokowirówki
- szklana soku z pomarańczy, u mnie domowy z sokowirówki
- miód lub cukier do smaku
- cytryna opcjonalnie
- mały banan
Sok z gotowanej marchewki – jak zrobić?
- Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kawałki.
- Gotujemy na parze, aż będzie zupełnie miękka około 20-30 minut.
- Przekładamy do malaksera wlewamy pół szklanki soku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodajemy banana i znów miksujemy.
- Stopniowo dolewamy resztę soku pomarańczowego i sok jabłkowy.
- Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie cytryną.
- Jeśli sok jest zbyt gęsty dodajemy więcej soku lub wody.
- Po przygotowaniu przechowujemy w lodówce.
`Sok z marchwi jak zrobić`, `sok z marchwi przepis`, `sok z marchwi przepisy`
xxxx – dodatkowe informacje
Sok jabłkowy i pomarańczowy możemy zastąpić dowolnymi sokami, wedle naszego smaku i gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sok z czarnej porzeczki bez sokownika
Następny przepis: Sok z kiszonych buraków