Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie

Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie

Pod tytułem „Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie” kryje się przepis na szampiona wśród mięsnych potraw. Indyk nie tylko jest zdrowszy od wieprzowiny czy wołowiny, ale także fantastycznie łączy się z różnego rodzaju dodatkami. Sekretem naszego dnia jest marynata do sznycli z indyka, która nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Najważniejszym składnikiem tej marynaty jest oczywiście śmietana, ale nie tylko. To połączenie prostych składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni. Prawdziwą magią jest jednak sposób, w jaki te składniki razem działają, tworząc harmonię smaków idealną do soczystych kotletów.

Składniki:

  • 4 kotlety z indyka
  • mały kubek śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 małe jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:


  1. 1.
    Mięso oczyścić, do miseczki przełożyć przyprawy oraz wbić jajka i przełożyć śmietanę. Wymieszać i przełożyć kotlety. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. 2.
    Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i oprószyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

xxxx – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyszło 4 duże złociste kotlety.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone
Następny przepis: Soczyste kotlety schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode