Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie
Pod tytułem „Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie” kryje się przepis na szampiona wśród mięsnych potraw. Indyk nie tylko jest zdrowszy od wieprzowiny czy wołowiny, ale także fantastycznie łączy się z różnego rodzaju dodatkami. Sekretem naszego dnia jest marynata do sznycli z indyka, która nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Najważniejszym składnikiem tej marynaty jest oczywiście śmietana, ale nie tylko. To połączenie prostych składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni. Prawdziwą magią jest jednak sposób, w jaki te składniki razem działają, tworząc harmonię smaków idealną do soczystych kotletów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kotlety z indyka
- mały kubek śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 małe jajka
- olej do smażenia
- bułka tarta
Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Mięso oczyścić, do miseczki przełożyć przyprawy oraz wbić jajka i przełożyć śmietanę. Wymieszać i przełożyć kotlety. Odstawić do lodówki na 2 godziny. -
2.
Po tym czasie mięso wyciągnąć z marynaty i oprószyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
xxxx – dodatkowe informacje
Z podanej porcji wyszło 4 duże złociste kotlety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone
Następny przepis: Soczyste kotlety schabowe