Soczyste kotlety schabowe
Poznajcie prawdziwą gwiazdę polskiego stołu – soczyste kotlety schabowe. To danie to istne symfonia smaków, emanująca prostej kuchni, w której najważniejsze są jakość składników i miłość do gotowania. Soczyste kotlety schabowe to propozycja idealna na obiad z rodziną, spotkanie ze znajomymi, czy też na romantyczną kolację we dwoje. Ta jedna z najbardziej smakowitych wersji popularnych kotletów, zachwyci wszystkich miłośników mięsnych przysmaków. Często podawane z ziemniakami i kapustą, to danie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zapraszam do odkrycia tajemnicy soczystych kotletów schabowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- odrobina mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra
- odrobina wody
- olej do smażenia
Soczyste kotlety schabowe – jak zrobić?
- Schab rozbijamy na cieniutkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
- W miseczce rozbijamy jajka z mlekiem, doprawiamy mieszankę solą i pieprzem.
- W międzyczasie w niewielkim garnku podgrzewamy odrobinę wody.
- Kotlety panierujemy podwójnie – jajko, bułka i znowu jajko i znowu bułka.
- Kotlety smażymy z obu stron na gorącym oleju aż się zrumienią.
- Przekładamy kotlety do garnka z wodą i dusimy chwilkę pod przykryciem.
- Jeżeli zajdzie taka potrzeba uzupełniamy odparowaną wodę wrzątkiem z czajnika.
Soczyste kotlety schabowe – dodatkowe informacje
Wodę możemy posolić lub dodać do niej inne przyprawy którymi przejdą później kotlety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie
Następny przepis: Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.