Soczyste kotlety schabowe

Soczyste kotlety schabowe

Poznajcie prawdziwą gwiazdę polskiego stołu – soczyste kotlety schabowe. To danie to istne symfonia smaków, emanująca prostej kuchni, w której najważniejsze są jakość składników i miłość do gotowania. Soczyste kotlety schabowe to propozycja idealna na obiad z rodziną, spotkanie ze znajomymi, czy też na romantyczną kolację we dwoje. Ta jedna z najbardziej smakowitych wersji popularnych kotletów, zachwyci wszystkich miłośników mięsnych przysmaków. Często podawane z ziemniakami i kapustą, to danie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zapraszam do odkrycia tajemnicy soczystych kotletów schabowych.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra
  • odrobina wody
  • olej do smażenia

Soczyste kotlety schabowe – jak zrobić?

  1. Schab rozbijamy na cieniutkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
  2. W miseczce rozbijamy jajka z mlekiem, doprawiamy mieszankę solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie w niewielkim garnku podgrzewamy odrobinę wody.
  4. Kotlety panierujemy podwójnie – jajko, bułka i znowu jajko i znowu bułka.
  5. Kotlety smażymy z obu stron na gorącym oleju aż się zrumienią.
  6. Przekładamy kotlety do garnka z wodą i dusimy chwilkę pod przykryciem.
  7. Jeżeli zajdzie taka potrzeba uzupełniamy odparowaną wodę wrzątkiem z czajnika.

Soczyste kotlety schabowe – dodatkowe informacje

Wodę możemy posolić lub dodać do niej inne przyprawy którymi przejdą później kotlety.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczyste kotlety z indyka marynowane w śmietanie
Następny przepis: Soczyste ,pieczone kieszonki z piersi z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode