Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem , szynką i żółtym serem

Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem , szynką i żółtym serem

Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem to wyjątkowy przepis na danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealna kompozycja smaków, gdzie delikatny aromat czosnku doskonale komponuje się z intensywnym smakiem szynki i żółtego sera. Ten przepis na dewolaje stanowi idealną gratkę zarówno dla miłośników dań mięsnych, jak i osób ceniących sobie wyraziste połączenia smakowe. Przepis jest prosty, nawet dla początkujących kucharzy, a rezultat z pewnością Was zaskoczy. Dewolaje z serem i szynką to idealny pomysł na obiad, ale również na elegancką kolację czy imprezę.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • po szczypcie soli i czarnego pieprzu mielonego
  • 8 plasterków szynki wiejskiej
  • 8 plasterków żółtego sera – u mnie morski
  • Panierka:
  • 3 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • Dodatkowo:
  • przyprawa do mięs
  • olej do smażenia

Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem – jak zrobić?

  1. Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem 1.
    Do masła o temperaturze pokojowej dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, czubrycę, sól, pieprz, mieszam. Filety myję, osuszam, przekrawam na pół po szerokości, rozbijam tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa smaruję masłem z przyprawami, kładę po plasterku szynki i żółtego sera, zwijam w rulon. Rulony osypuję przyprawą do mięs, panieruję w mące, zmieszanych jajkach i bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, podaję 🙂

Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem – dodatkowe informacje

Dewolaje podaję z ziemniakami z wody oraz lekką surówką z dresingiem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone
Następny przepis: Soczyste kotlety schabowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode