Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem , szynką i żółtym serem
Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem to wyjątkowy przepis na danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealna kompozycja smaków, gdzie delikatny aromat czosnku doskonale komponuje się z intensywnym smakiem szynki i żółtego sera. Ten przepis na dewolaje stanowi idealną gratkę zarówno dla miłośników dań mięsnych, jak i osób ceniących sobie wyraziste połączenia smakowe. Przepis jest prosty, nawet dla początkujących kucharzy, a rezultat z pewnością Was zaskoczy. Dewolaje z serem i szynką to idealny pomysł na obiad, ale również na elegancką kolację czy imprezę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- po szczypcie soli i czarnego pieprzu mielonego
- 8 plasterków szynki wiejskiej
- 8 plasterków żółtego sera – u mnie morski
- Panierka:
- 3 jajka
- mąka
- bułka tarta
- Dodatkowo:
- przyprawa do mięs
- olej do smażenia
Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem – jak zrobić?
-
Do masła o temperaturze pokojowej dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, czubrycę, sól, pieprz, mieszam. Filety myję, osuszam, przekrawam na pół po szerokości, rozbijam tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa smaruję masłem z przyprawami, kładę po plasterku szynki i żółtego sera, zwijam w rulon. Rulony osypuję przyprawą do mięs, panieruję w mące, zmieszanych jajkach i bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano, osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, podaję 🙂
Soczyste dewolaje z czosnkowym masełkiem, szynką i żółtym serem – dodatkowe informacje
Dewolaje podaję z ziemniakami z wody oraz lekką surówką z dresingiem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: soczyste i delikatne kotlety mielone
Następny przepis: Soczyste kotlety schabowe