Soczysta karkówka w sosie cebulowo – czosnkowym
Przedstawiamy przepis na pyszną karkówkę w sosie cebulowo-czosnkowym. To połączenie mięsa i aromatycznego sosu sprawi, że zwykła karkówka przekształci się w wykwintne danie. Czosnek i cebula dodadzą głębi smaku, przyciągając do stołu wszystkich domowników. Ta ciepła i komfortowa potrawa jest doskonałym rozwiązaniem na rodzinne obiady i okolicznościowe uroczystości. Bez wątpienia starannie przygotowana karkówka w sosie cebulowo-czosnkowym stanie się wielkim hitem każdego spotkania. Zaskocz swoich gości niezwykle apetycznym daniem, które stanowi doskonałe połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnym podejściem do gotowania.
admin
Składniki:
- 4 plastry wieprzowej karkówki
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 2 szczypty przyprawy harissa
- 2 szczypty soli
- po 1 szczypcie mielonego ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 szklanki wody gotowanej
- Dodatkowo: zielenina do posypania
Soczysta karkówka w sosie cebulowo – czosnkowym – jak zrobić?
- Cebule i czosnek obieram , czosnek kroję w plasterki , kroję w plasterki . Przyprawę do mięs , ziele angielskie , czarny pieprz , czubrycę i harissę mieszam , osypuję plastry karkówki z obu stron , nacieram , obsmażam na rumiano na oleju z obu stron . Całość podlewam wodą , dodaję listki laurowe , nakrywam , duszę na małym płomieniu ok . 40 minut , dodaję cebulę i czosnek , delikatnie mieszam , duszę jeszcze ok . 20 minut – do miękkości mięsa . Plastry mięsa wyjmuję na talerz , z sosu wyjmuję listki laurowe , przelewam go do kielicha blendera , miksuję na jednolitą masę . Sosem polewam mięso , osypuję zieleniną , podaję .
Soczysta karkówka w sosie cebulowo – czosnkowym – dodatkowe informacje
Mięso możemy podać z ziemniakami czy kaszą najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka lub lekkiej surówki 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczewica z ryżem
Następny przepis: Soczysta pierś kurczaka w jogurcie greckim z przyprawami