Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ten kuszący i sycący przepis na soczewicę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to wyrafinowane danie pełne smaku i aromatu. Kombinacja soczewicy, bogatej w błonnik i białko, ze szpinakiem, źródłem wielu witamin i minerałów, tworzy nie tylko zdrową, ale i smaczną propozycję. Suszone pomidory dodają dania niezapomnianego, intensywnego smaku. Doskonałe zarówno dla wielbicieli kuchni wegańskiej, jak i dla tych, którzy po prostu chcą zaszaleć z warzywami. To danie, które z pewnością zachwyci zarówno zapalonych wegan, jak i miłośników smacznej, zdrowej kuchni. Pokochać soczewicę ze szpinakiem – to prostsze, niż myślisz!

Składniki:

  • 2 porcje obiadowe:
  • 3/4 szkl zielonej soczewicy
  • 1,5 szkl bulionu warzywnego/mięsnego/wody
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 5 dużych suszonych pomidorów w oliwie i czosnku
  • łyżka oliwy
  • 30 gram ulubionego żółtego sera
  • 1 mała ostra papryczka
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?

  1. Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować około 10-15 minut (do miękkości i wchłonięcia płynu).
  2. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i blanszować partiami szpinak – kolejna porcję dodawać, kiedy wcześniejsza zwiędnie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Dodać razem ze szpinakiem do soczewicy. Wymieszać. Przyprawić ulubionymi ziołami. Wmieszać pokrojony na małe kawałki ser, aby się rozpuścił.

Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, np. bagietką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Soczewica z grzybami i mascarpone
Następny przepis: Soczewica z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode