Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Ten kuszący i sycący przepis na soczewicę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to wyrafinowane danie pełne smaku i aromatu. Kombinacja soczewicy, bogatej w błonnik i białko, ze szpinakiem, źródłem wielu witamin i minerałów, tworzy nie tylko zdrową, ale i smaczną propozycję. Suszone pomidory dodają dania niezapomnianego, intensywnego smaku. Doskonałe zarówno dla wielbicieli kuchni wegańskiej, jak i dla tych, którzy po prostu chcą zaszaleć z warzywami. To danie, które z pewnością zachwyci zarówno zapalonych wegan, jak i miłośników smacznej, zdrowej kuchni. Pokochać soczewicę ze szpinakiem – to prostsze, niż myślisz!
admin
Składniki:
- 2 porcje obiadowe:
- 3/4 szkl zielonej soczewicy
- 1,5 szkl bulionu warzywnego/mięsnego/wody
- 3 garście świeżego szpinaku
- 5 dużych suszonych pomidorów w oliwie i czosnku
- łyżka oliwy
- 30 gram ulubionego żółtego sera
- 1 mała ostra papryczka
- sól, pieprz, ulubione zioła
Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Soczewicę opłukać, zalać wodą i gotować około 10-15 minut (do miękkości i wchłonięcia płynu).
- W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i blanszować partiami szpinak – kolejna porcję dodawać, kiedy wcześniejsza zwiędnie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Dodać razem ze szpinakiem do soczewicy. Wymieszać. Przyprawić ulubionymi ziołami. Wmieszać pokrojony na małe kawałki ser, aby się rozpuścił.
Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczewica z grzybami i mascarpone
Następny przepis: Soczewica z ryżem