Soczewica z ryżem
Oh, jaka soczewica jest smaczna! Jeśli też jesteś jej fanem, to z pewnością przypadnie Ci do gustu ten proponowany przepis na soczewicę z ryżem. Ten egzotycznie brzmiący duet pięknie łączy się na talerzu, tworząc zdrowe i sycące danie. Urozmaicenie stanowi fakt, iż skupimy się tu na soczewicy z puszki, która dzięki swojemu dodatkowemu smakowi i wygodzie użytkowania, jest świetnym rozwiązaniem zarówno na obiad jak i na kolację. Więc jeżeli jesteś gotów wypróbować coś nowego i delikatnie pikantnego, spróbuj przyrządzić soczewicę z ryżem – będzie pysznie!
admin
Składniki:
- soczewica w puszce
- szklanka ryżu
- cebula
- czerwona papryka, 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 3 suszone pomidory ze słoiczka
- sól, pieprz, czerwona papryka, łyz. przecieru, oregano
Soczewica z ryżem – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- * ryż dokładnie przepłukać pod zimną wodą, wsypać na suchą patelnie i troche podpiec ok 30 sek. Dodac troche oleju i podsmazyc ryz minute a nastepnie zalac szkl. wody i przykryc. gotować 10 min. a następnie:
- * posiekaną cebulę z czosnkiem przesmazyc na patelni chwilę, dodać pokrojoną paprykę, a następnie pokrojone pomidory. Całość doprawic solą pieprzem czerwona papryką,oregano a następnie całość przełożyć do gotującego się ryżu.
- * kiedy ryż będzie już miękki dodajemy przecier, posiekane suszone pomidory i soczewicę. Gotujęmy jeszcze chwilkę az składniki sie połączą, a na koniec możemy opcjonalnie posypać natką.
Soczewica z ryżem – dodatkowe informacje
Gotujący ryż podlewać wodą jeśli szybko wyparuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Soczewica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Soczysta karkówka w sosie cebulowo - czosnkowym