Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki
Smorodinówka to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli owocowych alkoholi. Ten przepis na likier z czarnej porzeczki będzie doskonałym dodatkiem do domowej kolekcji trunków oraz oryginalnym prezentem na różnego rodzaju okazje. Smorodinówka cechuje się wyraźnym smakiem oraz intensywnym aromatem czarnej porzeczki, który dla wielu jest esencją lata. Likier z czarnej porzeczki wyróżnia się również swoją niepowtarzalną, ciemnopurpurową barwą, która przyciąga wzrok. Przygotowując go samodzielnie, mamy pełen wpływ na skład, smak i moc, dzięki czemu każdy może dostosować przepis do własnych preferencji. W tle muśnięty aromat wanilii… Coś wspaniałego!
admin
Składniki:
- 1,5 kg świeżych czarnych porzeczek
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- 1,5 litra wódki
- 1 szklanka spirytusu (250 ml)
Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki – jak zrobić?
- Porzeczki zalać wodą i gotować 15 minut.
- Odcedzić i przetrzeć przez sitko miąższ, tak aby pestki i skórki pozostały.
- W gorącym soku rozpuścić cukier.
- Po wystygnięciu soku dodać wódkę i spirytus.
- Rozlać do butelek.
Smorodinówka czyli likier z czarnej porzeczki – dodatkowe informacje
Można ją robić z mrożonych porzeczek.