Śmietanowiec
Śmietanowiec to słodki, mleczny sen każdego miłośnika ciast i wypieków. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie kruchego ciasta z aksamitną śmietaną. To również gratka dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, tworząc różne warstwy i smaki. Wyjątkowość śmietanowca polega na prostocie składników, które razem tworzą niezwykle bogate doświadczenie kulinarne. Jeżeli szukasz przepisu na ciasto, które zachwyci wszystkich domowników i gości, to idealne rozwiązanie dla Ciebie. Niezależnie od okazji, śmietanowiec na kruchym cieście to dekadencja i luksus w jednym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka amoniaku
- ok. 0,5kg mąki
- Masa:
- 1 litr śmietany gęstej 36% lub takiej wiejskiej odwirowanej słodkiej
- 5 paczek cukrów waniliowych
- Cukier kryształ do smaku
- Szczypta cynamonu do smaku
- Herbatniki na wierzch lub posypki kolorowe wg uznania
Śmietanowiec – jak zrobić?
- Ciasto zagnieść i podzielić na 5-6 części. Rozwałkować 5-6 cienkich placków na dużą blachę i piec każdy placek oddzielnie na złoty kolor w temp 160 stopni.
- Śmietanę ubić mikserem z cukrami i cynamonem aż trochę zgęstnieje. Przekładać masa placki lekko uciskając.
- Na wierzch można posypać pokruszonymi herbatnikami lub czym kto woli i odstawić na 12 godzin najlepiej na szafce aby placki przeszły a dopiero potem schłodzić.
Porady – dodatkowe informacje
Placki są twarde po upieczeniu i mogą dość długo leżeć więc można je upiec nawet tydzień przed planowym zrobieniem ciasta. Dopiero pod wpływem masy śmietanowej miękną. Jest to super ciasto na Święta ponieważ można tydzień czy dwa przed Świętami upiec placki a dzień przed Świętami tylko przełożyć masą. Jest to porcja na dużą tradycyjną blachę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników
Następny przepis: ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH