Smażony ryż z kurczakiem i warzywami
Zainspiruj swoje kubki smakowe kuszącym i kolorowym smażonym ryżem z kurczakiem i warzywami. To uniwersalne danie przyprawione azjatycką nutą to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni fusion. Pełne jest soczystych kawałków kurczaka, świeżych warzyw i aromatycznego ryżu, które razem tworzą tę wyjątkową mieszankę, idealną na codzienny obiad czy spotkania z przyjaciółmi. Czym jest więc smażony ryż z kurczakiem? To połączenie tradycyjnej kuchni chińskiej z nutą współczesnego podejścia do gotowania. To dowód na to, że proste składniki mogą zamienić się w coś wyjątkowego. Zaskocz siebie i swoich bliskich tym ekscytującym daniem.
admin
Składniki:
- Podwójny filet z kurczaka
- 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled
- Brokuł
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2-3 marchewki
- 20 dag fasolki szparagowej
- 1 mała papryka czerwona
- Sos sojowy
- Sosu piri-piri
- Sól
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami – jak zrobić?
- Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową na ok. 3 cm kawałki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki. W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri.
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami – dodatkowe informacje
Zamiast sosu piri-piri można użyć sosu chili lub w ostateczności mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem
Następny przepis: Smerfetka - drink dla dorosłych