Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem
„Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem to doskonała propozycja na lekki, pożywny posiłek albo smaczny dodatek do mięsa czy ryby. Jego wyraziste smaki, a jednocześnie prostota wykonania sprawiają, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno początkującym, jak i doświadczonym kucharzom. W skład przepisu wchodzą takie składniki jak: smażona kukurydza z puszki oraz ryż z kukurydzą. Ta przepyszna mieszanka przyprawiona sosem sojowym i imbirem stworzy danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj wykonać ten unikalny przepis kuchni azjatyckiej we własnym domu.”
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 torebki ryżu parabolicznego
- 1 cebula
- 2 jajka
- puszka kukurydzy
- puszka groszku
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem – jak zrobić?
- Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedź.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zezłocenia.
- Dodaj na patelnię ugotowany ryż i chwilę podsmażaj.
- Do ryżu dodaj rozbite i rozkłócone jajka. Cały czas mieszaj, aż jajko się zetnie.
- Dodaj przyprawę curry, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Dopraw do smaku.
- Mieszaj całość przez chwilę.
- Podawaj jako dodatek lub osobne danie.
Smażona kukurydza z puszki idealnie komponuje się z ryżem. To szybkie i smaczne danie, które warto spróbować.
Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem – dodatkowe informacje
Można użyć świeżego lub mrożonego ugotowanego groszku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażony patison a'la schabowy
Następny przepis: Smażony ryż z kurczakiem i warzywami