Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

„Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem to doskonała propozycja na lekki, pożywny posiłek albo smaczny dodatek do mięsa czy ryby. Jego wyraziste smaki, a jednocześnie prostota wykonania sprawiają, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno początkującym, jak i doświadczonym kucharzom. W skład przepisu wchodzą takie składniki jak: smażona kukurydza z puszki oraz ryż z kukurydzą. Ta przepyszna mieszanka przyprawiona sosem sojowym i imbirem stworzy danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj wykonać ten unikalny przepis kuchni azjatyckiej we własnym domu.”

Składniki:

  • 2 torebki ryżu parabolicznego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem – jak zrobić?

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zezłocenia.
  3. Dodaj na patelnię ugotowany ryż i chwilę podsmażaj.
  4. Do ryżu dodaj rozbite i rozkłócone jajka. Cały czas mieszaj, aż jajko się zetnie.
  5. Dodaj przyprawę curry, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Dopraw do smaku.
  6. Mieszaj całość przez chwilę.
  7. Podawaj jako dodatek lub osobne danie.

Smażona kukurydza z puszki idealnie komponuje się z ryżem. To szybkie i smaczne danie, które warto spróbować.

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem – dodatkowe informacje

Można użyć świeżego lub mrożonego ugotowanego groszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażony patison a'la schabowy
Następny przepis: Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode