Smażony makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami

Smażony makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami

Smażony makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami to danie, które zapewni Ci nie tylko smakowite doznanie, ale także mnóstwo składników odżywczych. Kompozycja wyrazistych smaków kurczaka teriyaki, mieszanki kolorowych warzyw i delikatnie smażonego makaronu tworzy unikalną symfonię, której trudno się oprzeć. Kulinarny wpływ kuchni azjatyckiej nadaje temu daniu egzotycznego charakteru, stanowiąc równocześnie ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Ta propozycja idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, łacząc w sobie lekkość warzyw, sycący makaron i białko z kurczaka. Doskonały makaron smażony z warzywami – to propozycja dla tych, którzy cenią połączenie tradycji i nowoczesności w kuchni.

Składniki:

  • 100 gram makaronu do dań chińskich
  • 250 gram mieszanki warzyw chińskiej
  • Na sos teriyaki
  • 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego, ale zwykły też może być)
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka imbiru świeżego (starty na tarce o małych oczkach)
  • 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • Można też kupić w marketach już gotowy sos, lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu)

Sposób przygotowania smażonego makaronu z kurczakiem teriyaki i warzywami

  1. 1.

    Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy, aby makaron miał ładny kolor i dodatkowy aromat.

  2. 2.

    Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody, następnie dodajemy miód i resztę składników na sos. Całość zagotować, a potem dodać kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki. Smażymy około 5 minut, cały czas mieszając.

  3. 3.

    Do kurczaka dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Ważne jest, aby warzywa były smażone, a nie duszone.

  4. 4.

    Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając.

Smażony makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami – dodatkowe informacje

Używając mniejszej patelni lepiej smażyć każdą porcje osobno używając połowę składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażony makaron
Następny przepis: Smażony patison a'la schabowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode