Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym
Chcesz spróbować czegoś autentycznego i zdrowego na kolację? Wypróbuj Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym, pełnowartościowe danie, które dosłownie urzeka smakiem. Makaron ryżowy smakuje inaczej niż typowy makaron, który znamy, jest delikatny, ale jednocześnie daje wyraźne uczucie sytości. W połączeniu z warzywami i mlekiem kokosowym, staje się nie tylko pysznym daniem, ale również pożywieniem pełnym składników odżywczych. Danie to doskonale oddaje esencję chińskiej kuchni, celebrowanej na całym świecie. Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym to propozycja dla tych, którzy chcą posmakować typowej chińszczyzny z mlekiem kokosowym w domowym zaciszu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Opakowanie makaronu ryżowego
- Opakowanie warzyw na patelnię (350 gram)
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
- Łyżeczka kolendry
- 2 szczypty kardamonu
- Ząbek czosnku
- Sól
Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym – jak zrobić?
- Na zimną patelnię wraz z olejem dajemy posiekany ząbek czosnku wraz z roztartą w moździeżu kolendrą. Smażymy chwilę, uważając aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy warzywa. Smażymy warzywa aż się rozmrożą ale pozostaną al’dente. Przyprawiamy curry i ostrą papryką, dodajemy mleko kokosowe i smażymy dalej ok.5-7 minut.
- Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku na 1-2 minuty. Odcedzamy i dodajemy do warzyw. Smażymy ok. minutę.
Sposób przygotowania dania „chińszczyzna z mlekiem kokosowym” bazujący na makaronie ryżowym z mleczkiem kokosowym.
Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym – dodatkowe informacje
Mleko kokosowe jest często dostępne w 400 ml puszce. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie pozostałej części mleka z tego przepisu, zawsze możesz je zamrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach
Następny przepis: Smażony krupniok z cebulką