Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

Chcesz spróbować czegoś autentycznego i zdrowego na kolację? Wypróbuj Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym, pełnowartościowe danie, które dosłownie urzeka smakiem. Makaron ryżowy smakuje inaczej niż typowy makaron, który znamy, jest delikatny, ale jednocześnie daje wyraźne uczucie sytości. W połączeniu z warzywami i mlekiem kokosowym, staje się nie tylko pysznym daniem, ale również pożywieniem pełnym składników odżywczych. Danie to doskonale oddaje esencję chińskiej kuchni, celebrowanej na całym świecie. Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym to propozycja dla tych, którzy chcą posmakować typowej chińszczyzny z mlekiem kokosowym w domowym zaciszu.

Składniki:

  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • Opakowanie warzyw na patelnię (350 gram)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia
  • Łyżeczka kolendry
  • 2 szczypty kardamonu
  • Ząbek czosnku
  • Sól

Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym – jak zrobić?

  1. Na zimną patelnię wraz z olejem dajemy posiekany ząbek czosnku wraz z roztartą w moździeżu kolendrą. Smażymy chwilę, uważając aby czosnek nie zbrązowiał. Dodajemy warzywa. Smażymy warzywa aż się rozmrożą ale pozostaną al’dente. Przyprawiamy curry i ostrą papryką, dodajemy mleko kokosowe i smażymy dalej ok.5-7 minut.
  2. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku na 1-2 minuty. Odcedzamy i dodajemy do warzyw. Smażymy ok. minutę.

Sposób przygotowania dania „chińszczyzna z mlekiem kokosowym” bazujący na makaronie ryżowym z mleczkiem kokosowym.

Smażony makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym – dodatkowe informacje

Mleko kokosowe jest często dostępne w 400 ml puszce. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie pozostałej części mleka z tego przepisu, zawsze możesz je zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażone ziemniaki w plasterkach
Następny przepis: Smażony krupniok z cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode