Smażony makaron
Smażony makaron jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Jego zróżnicowany smak oraz prostota przygotowania sprawiają, że zasługuje na swoją wysoką pozycję na liście ulubionych posiłków. Dziś prezentujemy przepis na aromatyczną, azjatycką wersję tego dania wykorzystującą makaron ryżowy. Jest to propozycja idealna na szybki, pożywny obiad lub kolację. Wykorzystując podstawowe składniki zawsze dostępne w kuchni, w mig przygotujemy apetyczne danie, które zachwyci wszystkich domowników i gości.
admin
Składniki:
- 150 g makaronu z brązowego ryżu nitki
- 2 l oleju do głębokiego smażenia
- oregano
- chili
- kmin rzymski
- suszone liście kolendry
- papryka słodka
- płatki cebuli
- płatki czosnku
- sól
Smażony makaron ryżowy – jak zrobić?
-
1.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy garść makaronu, który zwiększa swoją objętość. Smażymy, następnie wyławiamy i przekładamy na ręczniki kuchenne, by pozbawić go nadmiaru tłuszczu. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały makaron.
Ciepły i chrupiący makaron ryżowy posypujemy mieszanką przypraw utartą w moździerzu. Obsypujemy rękami, tak aby każda nitka zawierała przyprawy.
Smażony makaron – dodatkowe informacje
Makaron ryżowy jest bezglutenowy, smażony w głębokim tłuszczu staje się chrupki, ale trzeba go szybko wyławiać, by się nie spalił.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażony krupniok z cebulką
Następny przepis: Smażony makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami