Smażony filet z dorsza

Smażony filet z dorsza

Podróżuj z nami do świata kulinarnych przeżyć, odkrywając przepis na smażony filet z dorsza. Dorsz to ryba o delikatnym, łagodnym smaku, która doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Przyrządzony zgodnie z tym przepisem, stanie się prawdziwą gwiazdą każdego posiłku. Dorsz jest doskonałym źródłem białka i zawiera mnóstwo witamin, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Czy preferujesz dorsza smażonego w panierce, czy może bez niej – ten przepis pozwoli ci odkryć dorsza w zupełnie nowy sposób. Zapraszamy do kuchni, gdzie filet z dorsza smażony staje się królem stołu.

Składniki:

  • Filet z dorsza
  • Sok z cytryny
  • Sól lub przyprawa uniwersalna
  • Pieprz cytrynowy lub kolorowy
  • Mąka do panierki

Smażony filet z dorsza – jak zrobić?

  1. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, spryskać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą lub przyprawą uniwersalną i pieprzem cytrynowym lub kolorowym. Odstawić na 30 minut. potem panierować w mące i obsmażyć. Grubsze porcje dopiec w piekarniku ok. 10 minut. Wtedy skrapiam je trochę winem zaraz po upieczeniu.
  2. Rybę podaję z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, oliwą, kawałkiem startej marchewki i doprawiam cukrem do smaku.

Porady – dodatkowe informacje

Czy wiesz, że:

Panierka do ryb będzie złocista, jeśli przygotujesz ją z mąki kukurydzianej pół na pół z mąką ziemniaczaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba pod beszamelem
Następny przepis: RYBA W BRZOSKWINIACH

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode