Smażony filet z dorsza
Podróżuj z nami do świata kulinarnych przeżyć, odkrywając przepis na smażony filet z dorsza. Dorsz to ryba o delikatnym, łagodnym smaku, która doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Przyrządzony zgodnie z tym przepisem, stanie się prawdziwą gwiazdą każdego posiłku. Dorsz jest doskonałym źródłem białka i zawiera mnóstwo witamin, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Czy preferujesz dorsza smażonego w panierce, czy może bez niej – ten przepis pozwoli ci odkryć dorsza w zupełnie nowy sposób. Zapraszamy do kuchni, gdzie filet z dorsza smażony staje się królem stołu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filet z dorsza
- Sok z cytryny
- Sól lub przyprawa uniwersalna
- Pieprz cytrynowy lub kolorowy
- Mąka do panierki
Smażony filet z dorsza – jak zrobić?
- Filety z dorsza opłukać, osuszyć, spryskać obficie sokiem z cytryny i przyprawić solą lub przyprawą uniwersalną i pieprzem cytrynowym lub kolorowym. Odstawić na 30 minut. potem panierować w mące i obsmażyć. Grubsze porcje dopiec w piekarniku ok. 10 minut. Wtedy skrapiam je trochę winem zaraz po upieczeniu.
- Rybę podaję z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, oliwą, kawałkiem startej marchewki i doprawiam cukrem do smaku.
Porady – dodatkowe informacje
Czy wiesz, że:
Panierka do ryb będzie złocista, jeśli przygotujesz ją z mąki kukurydzianej pół na pół z mąką ziemniaczaną.