SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)
Smażone Pizzette, znane również jako Pizzette Fritte, to mini wersja włoskiej pizzy, która zyskuje wielkie uznanie na całej kuli ziemskiej. Ta rozkoszna przekąska łączy w sobie smak klasycznej pizzy z chrupkością smażonego ciasta. Sycący, ale lekki, ten przepis jest idealny na imprezę, piknik lub po prostu na kolację podczas leniwego weekendu. Możemy podać go z różnymi dipami, dodatkami, a nawet samodzielnie – to daje nam niezliczone możliwości urozmaicenia menu i dostosowania go do własnych upodobań. To jest przepis, który zadowoli zarówno miłośników pizzy, jak i przekąsek.
admin
Składniki:
- składniki na około 30 sztuk
- 500 g mąki
- 100 ml letniego mleka
- około 200 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 l oleju (do smażenia)
- dodatkowo:
- około 300 ml sosu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- około 200 g mozzarelli
- świeża bazylia
- sól
Smażone pizzette (pizzette fritte) – jak zrobić?
- Przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
- W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
- Do miski z podrośniętym rozczynem dodać przesianą mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto dokłądnie wyrobić przez min 10 min., powinno być elastyczne i bardzo miękkie, może lekko kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać szklanką krążki. Tak przygotowane pizzette układać w odstępach i pozostawić przez kolejne 10-15 min. do podrośnięcia.
- Rozgrzać olej. Pizze smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Wyławiać z oleju i układać na papierowym ręczniku, żeby obciekły z tłuszczu.
- Gorące pizzette rozłożyc na talerzu, każdą z nich posmarować dość obficie gorącym sosem pomidorowym (jeśli napęczniały, przycisnąć wierzch łyżka i posmarować sosem), posypać potartą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarella i udekorować świeżą bazylią. Buon Appetito!
SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE) – dodatkowe informacje
Pizzette można usmażyć wcześniej, na chwilę przed podaniem poukładać na blaszce posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarella i podgrzać w nagrzanym wcześniej piekarniku. Będą smakowały jak świeżo zrobione.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: smażone pierożki z jagodami
Następny przepis: Smażone plantany w cieście serowym