SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)

SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)

Smażone Pizzette, znane również jako Pizzette Fritte, to mini wersja włoskiej pizzy, która zyskuje wielkie uznanie na całej kuli ziemskiej. Ta rozkoszna przekąska łączy w sobie smak klasycznej pizzy z chrupkością smażonego ciasta. Sycący, ale lekki, ten przepis jest idealny na imprezę, piknik lub po prostu na kolację podczas leniwego weekendu. Możemy podać go z różnymi dipami, dodatkami, a nawet samodzielnie – to daje nam niezliczone możliwości urozmaicenia menu i dostosowania go do własnych upodobań. To jest przepis, który zadowoli zarówno miłośników pizzy, jak i przekąsek.

Składniki:

  • składniki na około 30 sztuk
  • 500 g mąki
  • 100 ml letniego mleka
  • około 200 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 l oleju (do smażenia)
  • dodatkowo:
  • około 300 ml sosu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • około 200 g mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól

Smażone pizzette (pizzette fritte) – jak zrobić?

  1. Przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlać passatę, trochę oliwy do smaku, doprawić solą i bazylią Następnie gotować, od czasu do czasu mieszając tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  2. W dużej misce przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, letnie mleko i 2 łyżki mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  3. Do miski z podrośniętym rozczynem dodać przesianą mąkę, sól i letnią wodę, dolewać ją stopniowo wyrabiając ciasto. Ciasto dokłądnie wyrobić przez min 10 min., powinno być elastyczne i bardzo miękkie, może lekko kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, delikatnie rozwałkować na opruszonej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Wykrawać szklanką krążki. Tak przygotowane pizzette układać w odstępach i pozostawić przez kolejne 10-15 min. do podrośnięcia.
  5. Rozgrzać olej. Pizze smażyć na delikatnie złoty kolor z obu stron. Wyławiać z oleju i układać na papierowym ręczniku, żeby obciekły z tłuszczu.
  6. Gorące pizzette rozłożyc na talerzu, każdą z nich posmarować dość obficie gorącym sosem pomidorowym (jeśli napęczniały, przycisnąć wierzch łyżka i posmarować sosem), posypać potartą lub pokrojoną w kosteczkę mozzarella i udekorować świeżą bazylią. Buon Appetito!

SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE) – dodatkowe informacje

Pizzette można usmażyć wcześniej, na chwilę przed podaniem poukładać na blaszce posmarować sosem pomidorowym, posypać mozzarella i podgrzać w nagrzanym wcześniej piekarniku. Będą smakowały jak świeżo zrobione.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: smażone pierożki z jagodami
Następny przepis: Smażone plantany w cieście serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode