smażone pierożki z jagodami

smażone pierożki z jagodami

Dla miłośników klasycznych polskich smakołyków, prezentujemy przepis na smażone pierogi z jagodami. To wyborne danie, które umili letnie popołudnia i sprawi, że domownicy będą prosić o więcej. Są niewiarygodnie sycące i pachnące, a do tego prostsze do zrobienia, niż mogłoby się wydawać. Ręczne lepienie pierogów może być wspaniałym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i nauczenie dzieci tradycyjnej kuchni polskiej. Smażenie nadaje im niepowtarzalnego charakteru i intensyfikuje smak słodkich jagód, sprawiając, że stają się prawdziwym rarytasem. Czy jest coś lepszego niż ciepłe, chrupiące pierożki z jagodami na koniec letniego dnia?

Składniki:

  • mąka
  • masło
  • śmietana
  • 2 jajka
  • sól
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • jagody
  • olej do smażenia

Smażone pierożki z jagodami – jak zrobić?

  1. 3 szklanki mąki + pół kostki masła+ 3 łyzki śmietany+ pół łyżeczki proszku do pieczenia+ szczypta soli+ 2 jajka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto.
  2. Jagody wymieszać z cukrem i nadziewać pierożki
  3. Smażyć na głębokim tłuszczu.

    Smacznego! 😉

xxxx – dodatkowe informacje

Pierożki można posypać cukrem pudrem, równie dobrze smakują z kwaśną śmietaną.

Słowa kluczowe: pierogi z jagodami smażone, pierogi z jagodami smażone


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SMAŻONE PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Następny przepis: SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode