smażone pierożki z jagodami
Dla miłośników klasycznych polskich smakołyków, prezentujemy przepis na smażone pierogi z jagodami. To wyborne danie, które umili letnie popołudnia i sprawi, że domownicy będą prosić o więcej. Są niewiarygodnie sycące i pachnące, a do tego prostsze do zrobienia, niż mogłoby się wydawać. Ręczne lepienie pierogów może być wspaniałym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i nauczenie dzieci tradycyjnej kuchni polskiej. Smażenie nadaje im niepowtarzalnego charakteru i intensyfikuje smak słodkich jagód, sprawiając, że stają się prawdziwym rarytasem. Czy jest coś lepszego niż ciepłe, chrupiące pierożki z jagodami na koniec letniego dnia?
admin
Składniki:
- mąka
- masło
- śmietana
- 2 jajka
- sól
- cukier
- proszek do pieczenia
- jagody
- olej do smażenia
Smażone pierożki z jagodami – jak zrobić?
- 3 szklanki mąki + pół kostki masła+ 3 łyzki śmietany+ pół łyżeczki proszku do pieczenia+ szczypta soli+ 2 jajka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto.
- Jagody wymieszać z cukrem i nadziewać pierożki
- Smażyć na głębokim tłuszczu.
Smacznego! 😉
xxxx – dodatkowe informacje
Pierożki można posypać cukrem pudrem, równie dobrze smakują z kwaśną śmietaną.
Słowa kluczowe: pierogi z jagodami smażone, pierogi z jagodami smażone
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SMAŻONE PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Następny przepis: SMAŻONE PIZZETTE (PIZZETTE FRITTE)