SMAŻONE PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI

SMAŻONE PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI

Poznajcie jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – smażone pierogi z kapustą i grzybami. Te aromatyczne i pełne smaku pierogi, to doskonała propozycja na domowy obiad lub imprezowy przekąsek. Drobno pokrojone grzyby i kapusta razem pieczone dodają niepowtarzalnego smaku do tych tradycyjnych pierogów. Smażone na głębokim oleju, nabierają niezrównanej chrupkości, która idealnie kontrastuje z miękkim ciastem i soczystym farszem. Potrawa, która wprowadzi cię w sam środek polskiej tradycji kulinarnej i przypomni o domowym cieple.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • woda
  • Farsz:
  • kiszona kapusta
  • grzyby (świeże, suszone lub pieczarki)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Smażone pierogi z kapustą i grzybami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy miękkie ciasto.
  2. Kapustę i grzyby gotujemy do miękkości, tniemy na mniejsze kawałki, dosypujemy bułkę tartą i łączymy ze sobą, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Z ciasta wycinamy krążki, nadziewamy naszym farszem i bardzo dokładnie sklejamy brzegi. Następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Pierogi z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje

Musimy pilnować, aby brzegi naszych pierogów były dokładnie sklejone, gdyż podczas smażenia pierogi lubią się rozklejać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażone, marynowane filety z kurczaka
Następny przepis: smażone pierożki z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode