SMAŻONE PIEROGI Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Poznajcie jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – smażone pierogi z kapustą i grzybami. Te aromatyczne i pełne smaku pierogi, to doskonała propozycja na domowy obiad lub imprezowy przekąsek. Drobno pokrojone grzyby i kapusta razem pieczone dodają niepowtarzalnego smaku do tych tradycyjnych pierogów. Smażone na głębokim oleju, nabierają niezrównanej chrupkości, która idealnie kontrastuje z miękkim ciastem i soczystym farszem. Potrawa, która wprowadzi cię w sam środek polskiej tradycji kulinarnej i przypomni o domowym cieple.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 margaryny
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- woda
- Farsz:
- kiszona kapusta
- grzyby (świeże, suszone lub pieczarki)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Smażone pierogi z kapustą i grzybami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy miękkie ciasto.
- Kapustę i grzyby gotujemy do miękkości, tniemy na mniejsze kawałki, dosypujemy bułkę tartą i łączymy ze sobą, doprawiając solą i pieprzem.
- Z ciasta wycinamy krążki, nadziewamy naszym farszem i bardzo dokładnie sklejamy brzegi. Następnie smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Pierogi z kapustą i grzybami – dodatkowe informacje
Musimy pilnować, aby brzegi naszych pierogów były dokładnie sklejone, gdyż podczas smażenia pierogi lubią się rozklejać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażone, marynowane filety z kurczaka
Następny przepis: smażone pierożki z jagodami