Smażone gołabki
Podczas gdy tradycyjne gołąbki są pieczone lub gotowane, ich smażona odmiana to prawdziwa uczta dla miłośników kulinarnych eksperymentów. Smażone gołabki to smakowita alternatywa dla tradycyjnej wersji, oferując bardziej intensywne, wyraziste i chrupiące doznanie. Przygotowywane z tradycyjnych składników, są następnie podsmazane na patelni, co nadaje im wyjątkowego aromatu i charakterystycznego smaku. Ta wersja gołąbków to prawdziwy majstersztyk, który niewątpliwie zachwyci każdego smakosza. Smak ten jedynie potęguje zasmażka, która nadaje potrawie niepowtarzalnej głębi. Czy są tu amatorzy gołąbków zasmażanych na patelni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Was!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego
- woreczek ryżu
- 2 jajka
- pół szklanki wody
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- mąka do obtaczania gołabków
- olej do smażenia
Smażone gołabki – jak zrobić?
- Wcześniej gotujemy ryż i studzimy. Dodajemy mięso mielone drobiowe lub wieprzowe (może być mieszane), wbijamy dwa surowe jaja, wlewamy wodę, dodajemy ok. 4 łyżki bułki tartej, dodajemy przyprawy, sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy.
- Formujemy kulki lekko je wydłużając, obtaczamy w mące i smażymy na patelni.
- Gołąbki zasmażane są gotowe do podania.
Słowa kluczowe: golabki podsmazane na patelni, gołąbki zasmażane, gołąbki smażone
Porady – dodatkowe informacje
Żeby mięso nie kleiło się do rąk, moczymy ręce w wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Smażona wątróbka wieprzowa na patelni
Następny przepis: smażone jabłka na zimę